Grote+accu+voor+opslag+zonne%2Denergie+%28video%29
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Grote accu voor opslag zonne-energie (video)

Jan Reinier de Jong uit Odoorn is de eerste boer in Nederland die energie uit zonnepanelen opslaat in een accu. Begin deze week werd een zes meter lange zeecontainer met daarin 126 lithium accu's geleverd.

In de loop van deze week zijn monteurs van Ateps Nederland bezig met de montage. Eind deze week moeten de accu's werken.

Zonnepanelen

De Drentse akkerbouwer heeft in totaal 1.057 zonnepanelen op de schuren liggen. Deze produceren op zonnige dagen te veel stroom om aan het net te leveren.

De keuze was zonnepanelen uitzetten of de stroom opslaan in een accu. Bij zonnig weer is de accu met een capaciteit van 275 kilowattuur in een uur vol.

Piekmomenten

De Jong levert de stroom zodra de prijs hoog is. De stroom een uur opslaan, kan een verschil geven van 4 of 10 cent per kWh. Op piekmomenten kan de prijs 40 cent per kWh zijn.

De Jong denkt de investering in de zonnepanelen en accu in een periode van tien jaar terug te kunnen verdienen. Onder meer door zelf goedkope stroom te benutten voor de aardappelbewaring.

Heftruck

Op Agritechnica in Hannover heeft akkerbouwer gekeken naar een heftruck op lithium-accu's. Deze accu's zijn snel te laden als de stroom goedkoop is.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer