Rabo voorspelt schaarste hop en gerst

De opkomst van speciale biersoorten en premiumbieren zorgt volgens Rabobank voor een dreigend tekort aan hop en brouwgerst.

Rabo+voorspelt+schaarste+hop+en+gerst
© Nieuwe Oogst

Bierbrouwers en mouters hebben moeite om te voorzien in hun grondstoffenbehoefte, stelt Rabobank in het rapport 'A revolution is brewing'.

In een toelichting op het rapport vertelt analist Ciska van den Berg van Rabobank dat er drie redenen zijn voor het dreigende tekort aan hop en brouwgerst. Voor beide grondstoffen geldt dat juist in de speciale bieren meer verwerkt wordt dan in gewone bieren.

14 procent meer vraag

Van hop daalde de wereldwijde oogst in 2015 met 40 procent. Verder verwacht Rabobank voor de vraag naar brouwgerst de komende vijf jaar een groei van 14 procent.

'In opkomende landen neemt de bierconsumptie nog steeds toe. Verder neemt in Westerse landen de vraag naar speciale bieren en premiumsoorten alleen maar toe', stelt Van den Berg.

Risicovol gewas

Rabobank wijst erop dat brouwgerst voor akkerbouwers een risicovol gewas is vanwege de volatiele prijsvorming.

'Brouwers en mouters zouden er goed aan doen om solide contracten af te sluiten voor de levering van grondstoffen. Dat geeft in de markt meer zekerheid', luidt het advies van Rabobank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer