Adviseurs: pijnlijk, maar goed verdeeld

'De pijn aardig verdeeld', 'een echte polderuitkomst' en 'blij met eindelijk duidelijkheid'. Dat zijn de eerste reacties van enkele adviseurs op het voorstel rond de fosfaatrechten.

Adviseurs%3A+pijnlijk%2C+maar+goed+verdeeld
© Nieuwe Oogst

'Afgaande op de reacties na het verschijnen van de brief omtrent fosfaatrechten, kun je concluderen dat de pijn bij intensief en extensief redelijke evenwichtig is verdeeld', stelt Barend Meerkerk van PPP-Agro Advies.

'Toch had ik het persoonlijk terecht gevonden als melkveehouders met latente ruimte iets meer tegemoet waren gekomen. Want hoe je het ook wendt of keert, de schade is op intensieve bedrijven relatief makkelijker te repareren dan op extensieve bedrijven met een hoog grasaandeel in het rantsoen.'

Kansen

Ook liggen er volgens hem voor die laatste categorie kansen. 'Onderzoekscentrum Schothorst becijferde recent nog dat verlaging van het P-getal voor de voerinput tot 3,5 kan. Ik heb het afgelopen jaar zeker zestig Kringloopwijzers ingevuld bij melkveehouders in West-Nederland. Daarbij waren nog geen vijf stuks die een P-getal van onder de 4 lieten zien.'

'Daar ligt dus echt nog wel ruimte', vervolgt Meerkerk. 'Ik roep daarom alle melkveehouders die de Kringloopwijzer nu nog steeds als een ongewenste verplichting betitelen op om dit instrument echt gericht toe te passen en open te staan voor het voordeel dat er wel degelijk mee te behalen valt.'

6 procent ruimte

Jaap Gielen van Countus onderschrijft dat laatste volledig. Hij schat in dat er op overschotbedrijven gemiddeld zeker zo'n 6 procent ruimte te winnen valt met de Kringloopwijzer.

Gielen, die de uitkomsten betitelt als een polderuitkomst, was de laatste maanden bezorgd of de Kringloopwijzer zou worden opgenomen in het fosfaatrechtenstelsel. 'Maar nu is er tijd gewonnen en heb ik er alle vertrouwen in dat we als sector de borging goed gaan regelen.'

Veestapelmanagement

Hoe de melkveehouders anticiperen nu er duidelijkheid is, bijvoorbeeld in veestapelmanagement, vindt Gielen lastig te zeggen. 'Ik ben daar eerlijk gezegd zelf ook nieuwsgierig naar. Ik denk dat velen nog afwachtend blijven en vooreerst alleen afscheid van het ondereind van de veestapel nemen.'

Lubbert van Dellen van Accon avm deelt die visie. 'Ik voorzie nadrukkelijk een geleidelijk afname van het aantal stuks vee. De impact van 20 euro per kuub mestafvoer en de groei vanaf 2014 die grond vraagt, roept bij diverse melkveehouders de vraag op wat aan laatste koeien nu wordt verdiend met deze melkprijs.'

Emotie

De roep van extensieve boeren om hun latente ruimte te benutten, berust volgens Van Dellen vooral op emotie. 'Veel bedrijven zijn gevoelsmatig extensief, maar niet voor de wet. Dat is een belangrijk verschil.'

Dat er waarschijnlijk weinig ruimte komt voor knelgevallen, noemt hij logisch. 'Zoals ik al zei: wat je de ene extra gunt, moet je bij de andere terughalen. Dat laat onverlet dat ik mensen met goede argumenten aanraadt om zich aan te melden als knelgeval.'

Onderhandelingen

Van Dellen was zelf nauw betrokken bij de onderhandelingen omtrent het fosfaatrechtenstelsel. 'De laatste maanden zijn talloze pijnlijkere voorstellen op tafel geweest voor alle melkveehouders. In die zin wil ik zeker de sectorpartijen een compliment geven voor de uitkomst. Deze had wel pijnlijker uit kunnen vallen voor alle melkveehouders en zeker niet alleen voor de late groeiers.'

Als laatste tekent Van Dellen aan dat het voorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer moet. 'Ik ben daar nog niet helemaal gerust op.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

• Kijk voor al het nieuws over fosfaatrechten in ons fosfaatrechtendossier

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer