Douma%3A+meer+nodig+voor+varkenshouderij
Nieuws
© Jacob van Essen

Douma: meer nodig voor varkenshouderij

De varkenshouderij blijft aandringen op inzet van Europa voor verlichting van de problemen waar de ondernemers mee worstelen. De maandag genomen besluiten bieden de sector nog geen soelaas, concludeert voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Aan de vooravond van de vergadering van landbouwministers lieten LTO en NVV nog eens weten wat er nodig. Zo zou een belangrijke verlichting kunnen komen van heropening van de Russische markt voor varkensvlees.

Geen gezichtsverlies

Douma wijst op de belangrijke rol die de Europese Commissie kan spelen in het verlichten van de maatregelen naar aanleiding van de Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa. De recente uitspraak van een WTO-panel biedt wellicht een uitweg zonder gezichtsverlies voor Rusland.

Ook afzetmarkten buiten de EU zijn van groot belang voor de Nederlandse varkenshouderij. De sector blijft daarom in Brussel aandringen op meer inspanningen om alternatieve exportmarkten te (her-)openen.

Geen particuliere opslag

De regeling voor particuliere opslag die de landbouwministers nu in het vooruitzicht stellen, is volgens Douma niet de juiste aanpak. ‘Dat biedt geen oplossing voor de crisis, niet op korte en niet op lange termijn.’

LTO en NVV willen dat de Europese Commissie de mogelijkheden onderzoekt van maatregelen die de productie verminderen, zoals het omlaag brengen van het slachtgewicht van vleesvarkens. Ook moet de commissie kijken naar het terugbrengen van het aantal zeugen in de EU en van een Europese quotering.

Vaart houden

Vakgroepvoorzitter Douma gaat er van uit dat daar de komende tijd de nodige activiteiten voor in gang worden gezet. 'Want het is wel zaak om er nu de vaart in te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer