EU: niet gevraagde steun voor varkenssector

Europa opent dit jaar voor de derde keer een regeling voor particuliere voor varkensvlees. Het is de meest concrete maatregel die de Landbouwministers maandag in Brussel met elkaar afspraken.

EU%3A+niet+gevraagde+steun+voor+varkenssector
© EC

LTO Varkenshouderij en NVV hadden er op aangedrongen om ondersteuning van de varkenshouderij juist niet meer in particuliere opslag te zoeken. Andere maatregelen als lichter slachten of beperking van het aantal zeugen hebben veel meer effect op de prijsvorming.

Bodem in markt

Landbouwcommissaris Phil Hogan erkent dat particuliere opslag meestal niet tot een betere prijs voor varkensvlees leidt. 'Maar het legt wel een bodem in de markt', zei hij na afloop van de Landbouwraad.

Het is nog niet bekend wanneer de opslagregeling van kracht wordt. De Europese Commissie zal bepalen wat daarvoor het meest geschikte moment is.

Markt monitoren

Besloten is verder dat de Europese Commissie de marktontwikkelingen in de varkenssector gaat monitoren. Daarvoor wordt een Meat Market Observatory in het leven geroepen.

'En we gaan de promotie voor varkensvlees intensiveren', aldus Hogan. 'Niet alleen in derde landen, maar ook binnen de EU. Daar heeft de consumptie ook een boost nodig.'

Minder produceren

Staatssecretaris Martijn van Dam, die de vergadering van Landbouwministers leidde, deed een beroep op de ondernemers om niet al te veel te produceren. 'Een reductie van de voorraden varkensvlees is nodig', aldus Van Dam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer