Varkenshouders+winnen+zaak+Aujeszky%2Drente
Nieuws
© Jos van den Brink

Varkenshouders winnen zaak Aujeszky-rente

Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is door het gerechtshof in Den Haag opnieuw in het gelijk gesteld inzake de uitbetaling van de Aujeszky-rente vanaf 1993 door de Sociaal Economische Raad (SER).

Met de uitspraak komt een einde aan een 21 jaar lopende procedure. Oud-NVV-voorzitter Willie van Gemert uit het Brabantse Helvoirt begon als varkenshouder in 1995 de procedure omdat hij het niet eens was met de verplichte entingen tegen de Ziekte van Aujeszky tegen vastgestelde tarieven.

De SER moet nu aan de NVV ruim 10,8 miljoen uitkeren. Dit bedrag wordt nog eens vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2014. Dit bedrag komt bovenop de 16,1 miljoen euro die de SER in 2013 van de rechter aan de NVV moest uitkeren.

Verplichte entingen

De 16,1 miljoen euro betrof de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Tijdens die periode verplichtte het toenmalig Landbouwschap varkenshouders hun dieren, tegen vooraf vastgestelde tarieven, in te enten tegen de Ziekte van Aujeszky. De SER treedt op als Vereffenaar van het vermogen van het Landbouwschap.

De 16,1 miljoen euro die in 2013 werd uitgekeerd was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet en heeft altijd gesteld dat de wettelijke rente moet worden berekend vanaf het ontstaan van de schade, in 1993. De rechtszaak over die achterstallige rente won NVV in november 2014. De SER werd toen veroordeeld tot het uitkeren van nog eens bijna 11 miljoen euro.

Typefout

Een onopgemerkte typefout in de vaststellingsovereenkomst in 2013 tussen NVV en de SER leidde tot het nieuwe geschil. De SER gebruikte deze typefout om de NVV de bijna 11 miljoen euro te onthouden.

De SER claimde voor de rechtbank dat het ingangsjaar 2003 de uitkomst was van de onderhandelingen tussen NVV en de SER. NVV heeft hierover echter nooit onderhandeld en heeft altijd aan 1993 als ingangsdatum vastgehouden. De rechter was tot twee keer toe zeer duidelijk; de wettelijke rente moet vanaf 1993 uitgekeerd worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer