Pinokkio Award voor Wakker Dier (video)

Wakker Dier is de winnaar van de Pinokkio 2015 Award. De dierenorganisatie in Amsterdam is hiermee volgens de stemmers de organisatie die het minst vaak de waarheid vertelt over de Nederlandse veehouderij en vleesindustrie.

Pinokkio+Award+voor+Wakker+Dier+%28video%29
© -

Wakker Dier kreeg van alle zeven genomineerden veruit de meeste stemmen: 77,9. De Vegetarische Slager eindigde op de tweede plaats met 5,6 procent van de stemmen.

Gedeeld derde werden de Partij voor de Dieren en AvroTros Radar met beiden 4,9 procent van de stemmen. De andere genomineerden, het tv-programma Zembla, Varkens in Nood en Milieudefensie kregen respectievelijk 2,4, 2,2 en 2,1 procent van de stemmen. In totaal hebben ruim 1.600 mensen gestemd.

Ludieke actie

Initiatiefnemer van de Pinokkio 2015 Award is Caroline van der Plas, werkzaam bij de NVV. Zij lanceerde de prijs in haar maandelijkse column in het ledenblad van de NVV. Een reactie op de Liegebeestverkiezing van Wakker Dier. De NVV besloot daarop de Pinokkio 2015 Award als ludieke prijs uit te reiken.

'Veel boeren en tuinders, maar ook burgers ergeren zich al jaren aan de misleidende campagnes, televisieprogramma’s, documentaires, uitspraken en acties van diverse partijen. Iedereen neemt dit maar klakkeloos over ', zegt Van der Plas over de drijfveren achter Pinokkio.

Veel reacties

Van der Plas ontving erg veel reacties op Pinokkio 2015. Op Twitter en sociale media is de poll waar men kon stemmen ook honderden keren gedeeld. 'Ik merk dat ongenoegen kenbaar maken mensen oplucht.' Even een 'lange neus' maken als uiting van frustratie.

Van der Plas heeft niet de illusie dat genomineerden nu ineens stoppen met burgers op het verkeerde been te zetten. 'Ik hoop wel dat de media zelf eens vraagtekens zetten bij de vaak valse en misleidende informatie die de genomineerden voor de Pinokkio verspreiden.'

Pinokkio 2016

Van der Plas sluit niet uit dat in 2016 de Pinokkio Award weer wordt uitgereikt. 'Daar gaan we bij de NVV over praten. Er zijn nu al genoeg kandidaten te nomineren voor de Pinokkio 2016.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer