'Varkensboer wint het niet meer met kostprijsconcurrentie'

De kostprijs van Nederlands varkensvlees is hoger geworden dan in andere Europese landen. Dit maakt het lastiger om op prijs te concurreren. De Nederlandse varkenshouderij moet het daarom hebben van de productie van vlees dat zich onderscheidt, concludeert econoom Robert Hoste van LEI Wageningen UR.

Wat is de kostprijs van Nederlands varkensvlees?

'De Nederlandse productiekosten voor varkensvlees bedragen 1,62 euro per kilo geslacht gewicht. In de kostprijsvergelijking tussen de belangrijkste varkenslanden komen Duitsland en Denemarken uit op een kostprijs van respectievelijk 1,60 en 1,51 euro. Daarmee heeft nu ook Duitsland de Nederlandse varkenshouderij ingehaald. Dit alles blijkt uit cijfers van InterPIG.'

Wat is de oorzaak?

'Dat zijn vooral hoge mestafzetkosten, lagere technische resultaten, met name in de vleesvarkenssector, en het wegebben van het voerkostenvoordeel dat de Nederlandse varkensboeren hadden.
'Ook eisen op het gebied van milieu, vooral ammoniak, en dierenwelzijn zorgen ervoor dat Nederlandse varkenshouders de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd en hun kostprijs zagen oplopen.'

Zijn er mogelijkheden om de kostprijspositie te verbeteren?

'Dat zal niet meevallen. Je kunt denken aan het drukken van de eigen kostprijs. Als het mee zit, ontstaan de komende jaren wel mogelijkheden om de kosten van mestafzet te drukken. Maar als je daarmee een paar cent per kilo vlees wint, is dat al heel wat.
'Misschien mag je iets meer verwachten van kostprijsstijgingen in omringende landen. Je ziet bijvoorbeeld dat in Duitsland het draagvlak voor de intensieve veehouderij afkalft.
'Als gevolg daarvan krijgt de Duitse varkenshouderij in toenemende mate te maken met milieueisen, en meer kosten.'

Welke kant moet het in Nederland op?

'Op kostprijs winnen we het niet meer. Niet alleen in de EU, maar wereldwijd zeker niet. De verwachtingen omtrent TTIP, de aanstaande handelsovereenkomst tussen de EU en de Verenigde Staten, zijn dat er minder marktbescherming komt voor varkensvlees vanuit de VS. Tegen de kostprijs van Amerikaans vlees kunnen we hier niet op.
'Wil de varkenshouderij in Nederland toekomst houden, dan is het voor het grootste deel van de bedrijven noodzaak in te zetten op de productie van herkenbaar vlees dat zich onderscheidt qua smaak, kwaliteit, voedselveiligheid en dierhouderij. Zorg dat je als producent een interessante aanbieder bent voor afnemers van varkensvlees.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer