Weinig+peentelers+profiteren+van+topprijs
Nieuws
© Studio Kastermans

Weinig peentelers profiteren van topprijs

Volgens Erik Arts van Countus lukt het maar weinig peentelers om een opbrengstprijs te realiseren die hoger is dan de kostprijs.

Meestal is de kostprijs hoger of gelijk aan de gerealiseerde opbrengstprijs. Er blijft maar zelden genoeg marge over voor een ondernemersvergoeding, constateert Arts.

Dit blijkt uit gegevens en eigen onderzoek van Countus. Ondernemersadviseur Erik Arts gaf eerder dinsdag een inleiding over kostprijzen en opbrengstprijzen tijdens de themadag peen van landbouwbeurs LNCN in Emmeloord.

Extra uitval

Countus berekent de kostprijs voor winterpeen op 7 tot 8 cent per kilo voor levering afland en op 13,5 tot 14,5 cent per kilo voor bewaarpeen. 'De opbrengst is een belangrijke factor bij de kostprijsberekening. Een paar procent extra uitval doet de kostprijs snel stijgen', aldus Arts.

Uit de gemiddelde beursnoteringen voor peen over de afgelopen 15 jaar blijkt dat de prijs voor peen aan het eind van het seizoen vaak oploopt. 'Peen kan dan gerust tot 35 cent per kilo opbrengen. Het kan echter ook voorkomen dat de laatste peen weggaat voor 2 cent.'

Bewaarcellen

Arts: 'Juist als de prijzen hoog zijn dan zien we dat over het algemeen maar weinig telers daarvan profiteren. Andersom geldt dat bij een lage prijs nog veel telers product in hun bewaarcellen hebben zitten.'

In het onderzoek onder 30 tot 40 peentelers toonde Countus aan dat de werkelijk gerealiseerde opbrengstprijs in de maanden januari tot en met juni vrij stabiel is. Dit in tegenstelling tot de noteringen die wel oplopen. 'Wij hebben gerekend met gewogen gemiddelden', legt Arts uit.

De conclusie van Arts is dat de opbrengst ook voor peen niet bepaald wordt door de kostprijs. 'Helaas niet. Een vaste marge bovenop de kostprijs zou het mooiste zijn voor peentelers.'

Huidige contracten

Over de huidige contractprijzen die afnemers afland bieden voor de komende oogst is Arts positief. 'Momenteel worden prijzen geboden van 8 tot 10 cent per kilo. Uitgaande van een kostprijs afland van 7,5 cent kunnen we stellen dat contractteelt voor komend seizoen rendabel is.'

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer