Kamer wil tegenstrijdig beleid imidacloprid

De Tweede Kamer wil enerzijds een totaal verbod op het gebruik van imidacloprid in de glastuinbouw, en anderzijds dat de regering het gebruik van imidaclopid toelaat en inzet op naleving en handhaving van de zuiveringsplicht bij gebruik van het middel.

Kamer+wil+tegenstrijdig+beleid+imidacloprid
© Nieuwe Oogst

Een meerderheid van de Kamer stemde donderdag voor twee moties die hierom vroegen.

Moties

SP, GroenLinks, PvdA, PvdD, D66, en PVV stemden voor de motie van GroenLinks-kamerlid Rik Grashoff dat een totaal verbod via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) regelt.

VVD, SGP, CDA, CU en PVV stemden voor een motie van Jaco Geurts (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) waarin de regering wordt gevraagd de beoordeling van imidacloprid van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) te respecteren en ondertussen samen met de sector in te zetten op naleving en handhaving van de zuiveringsplicht voor de glastuinbouw.

Zuiveringsplicht

Sinds mei 2014 geldt een zuiveringsplicht voor glastuinders als zij imidacloprid gebruiken. De normoverschrijdingen in glastuinbouwgebieden zijn sindsdien niet of nauwelijks afgenomen.

Als dit voorjaar blijkt dat dit nog niet het geval is, wil staatssecretaris Martijn van Dam een verbod instellen via een AMvB, althans als het Ctgb de toelating van de stof dan niet kan of wil intrekken.

Juridische haalbaarheid

Van Dam wil zo'n verbod op het gebruik van imidacloprid in glastuinbouw instellen voor kwetsbare gebieden. Volgens hem is dat alleen juridisch haalbaar.

LTO Glaskracht Nederland zegt tevreden te zijn met het standpunt van de Kamer over de motie Dijkgraaf en Geurts. 'Daaruit blijkt waardering voor de glastuinders die al emissievrij telen', zegt bestuurder Jean Aerts van LTO Glaskracht.

Onverstandig

Een totaal verbod van imidacloprid is onverstandig en komt de vergroening in de sector niet ten goede, reageert LTO Glaskracht op de andere motie.

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd zo snel mogelijk te reageren op de twee moties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer