LTO%3A+verbod+imidacloprid+voorbarig
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO: verbod imidacloprid voorbarig

Het plan van staatssecretaris om een verbod in te voeren voor imidacloprid is erg voorbarig, reageert Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, op het woensdag in Den Haag gehouden debat over het gewasbeschermingsbeleid.

Om achter de werkelijke effecten van waterzuivering te komen is een langere periode nodig dan de staatssecretaris voor ogen heeft, aldus Van Ruiten.

'Zeer zorgelijk'

Hij noemt de uitkomst van het debat 'zeer zorgelijk.'

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zei in het debat niet bereid te zijn de monitoringsperiode voor beoordeling van normoverschrijdingen van imidacloprid in het oppervlaktewater uit te breiden.

Van Dam is van plan om imidacloprid te verbieden in de glastuinbouw als in maart 2016 weer te veel normoverschrijdingen worden vastgesteld. Hij wil niet meer coulant omgaan met de overtreders.

Benadeling

Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid wijst naar ondernemers, die volledig recirculeren of die hebben geïnvesteerd in een zuiveringsinstallatie.

'Dat hebben ze gedaan op basis van bestaande wet- en regelgeving. Zij willen en kunnen op een volledig verantwoorde manier imidacloprid gebruiken. Door een verbod zouden juist zij ernstig worden benadeeld.'

Van Ruiten: 'In november 2015 zijn de gebruiksvoorschriften voor dit middel nog gewijzigd. Om al na twee maanden te stellen dat de resultaten onvoldoende zijn, is niet redelijk. Da’s veel te kort.'

Eisen waterzuiveringsinstallaties

Baecke heeft op voorhand twijfels over de juridische houdbaarheid van een verbod. Ook hij is kritisch over de meetperiode:

'Lang is onduidelijk gebleven welke waterzuiveringsinstallaties nu wel of niet aan de eisen voldeden. Het is daarom niet realistisch om al binnen enkele maanden effecten te kunnen waarnemen.'

De Tweede Kamer bleek woensdag verdeeld over deze kwestie: meerdere partijen vinden dat de glastuinbouw op de goede weg is en een langere meetperiode nodig is om conclusies te kunnen trekken. Andere partijen zijn voor een verbod.

Klemmend beroep

LTO Glaskracht Nederland heeft deze dagen een klemmend beroep gedaan op tuinders om imidacloprid op de juiste manier in teelten toe te passen en alert te zijn op emissies naar het riool- of oppervlaktewater.

'Met het dreigende verbod hoef ik de ernst van de situatie niet verder toe te lichten', stelt de voorzitter van LTO Glaskracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer