Van+Dam%3A+monitoring+imidacloprid+overeind
Nieuws
© Twan Wiermans

Van Dam: monitoring imidacloprid overeind

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) is niet bereid de monitoringsperiode voor beoordeling van normoverschrijdingen van imidacloprid in het oppervlaktewater uit te breiden.

De bewindsman zei dat woensdag tijdens een debat over het gewasbeschermingsbeleid in Den Haag. LTO Nederland had op verzoek van LTO Glaskracht Nederland en Plantum hierom gevraagd.

Aanleiding was de aankondiging van Van Dam om imidacloprid te verbieden in de glastuinbouw als in maart 2016 weer te veel normoverschrijdingen worden vastgesteld.

Zuiveringsplicht

'In mei van dit jaar bestaat voor de glastuinbouw al twee jaar een zuiveringsplicht bij het gebruik van Imidacloprid', stelt Van Dam. Hij wil niet meer coulant omgaan met de overtreders.

Een eventueel verbod op het gebruik kan via twee wegen worden geregeld. Of het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) trekt de toelating van de stof in of Van Dam regelt het via een Algemene Maatregel van Bestuur.

Toelating

Het eerstgenoemde is de normale procedure, maar als Ctgb de toelating van Imidacloprid niet wil of kan intrekken, gaat de staatssecretaris over op de tweede methode.

In dat geval zou een verbod in juli van dit jaar ingaan, aldus Van Dam. Als Ctgb de toelating intrekt, gaat het verbod zo'n vier maanden later in omdat die procedure langer duurt.

Onvoldoende gegevens

LTO Glaskracht Nederland en Plantum willen de monitoringsperiode enkele maanden uitbreiden. Dan is meer duidelijk over de effecten van het aangepaste etiket van middelen met imidacloprid en de zuiveringsplicht die geldt voor de toepassing in kassen, aldus de organisatie.

Uit onderzoek van Ctgb bleek dat de constatering van Van Dam over de normoverschrijdingen van imidacloprid is gebaseerd op een te beperkte dataset en een te korte meetperiode.

Het debat over het gewasbeschermingsbeleid wordt volgende week voortgezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer