Imidacloprid+verergert+effect+varroamijt
Nieuws
© PRI

Imidacloprid verergert effect varroamijt

De varroamijt en imidacloprid benadelen samen honingbijen bij hun zoektocht naar stuifmeel. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research Centre.

Het bestrijdingsmiddel en de bijenparasiet verminderen het vliegvermogen van honingbijen, waardoor bijenvolken verzwakken en zelfs kunnen sterven, concluderen de Wageningse onderzoekers.

Zij publiceerden onlangs een artikel over hun bevindingen in Proceedings of the Royal Society B.

Kortere afstanden

Honingbijen vliegen kortere afstanden wanneer ze uit volken komen met veel varroamijten, constateren de onderzoekers. De afstanden die zij afleggen zijn nog geringer wanneer die volken ook blootgesteld zijn aan het chemische bestrijdingsmiddel imidacloprid.

Het effect van de varroamijt blijkt groter dan dat van imidacloprid, maar het bestrijdingsmiddel verergert wel het negatieve effect van de parasiet.

Discussie

De rol die de varroamijt speelt bij de wintersterfte van bijenvolken is bekend onder bijenhouders. Over de rol van neonicotinoïde gewasbeschermingsmiddelen, zoals imidacloprid, is al enige jaren een discussie gaande.

In dit onderzoek, dat gefinancierd is door het ministerie van Economische Zaken, zijn hele bijenvolken gedurende een aantal maanden blootgesteld aan zowel de varroamijt als imidacloprid, in een dosering die bijen ook in de praktijk kunnen tegenkomen.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer