Rechter+handhaaft+imidacloprid
Nieuws
© PRI

Rechter handhaaft imidacloprid

De rechtbank in Den Haag heeft in kort geding een verzoek van de Bijenstichting om een voorlopig verbod van een aantal gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof imidacloprid afgewezen.

Het gaat om de middelen Admire, Gaucho Tuinbouw, Kohinor 700 WG en Merit Turf. Volgens de rechtbank zijn de risico’s niet zo groot dat een uitspraak in de beroepsprocedure niet kan worden afgewacht.

Overschrijding

Het verzoek van de Bijenstichting is gebaseerd op de overschrijding van de normen voor imidacloprid in het oppervlaktewater. De risico’s daarvan zijn volgens de Bijenstichting voor hommels en bijen zo groot dat die middelen zo snel als mogelijk verboden moeten worden.

Het verzoek is afgewezen omdat de Bijenstichting niet aannemelijk heeft gemaakt dat de risico’s zo groot zijn dat een uitspraak in de beroepsprocedure niet kan worden afgewacht.

Potatoprid

Wat betreft het verzoek van toelatinghouder Adama volgt de rechter in het voorlopig oordeel het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) ook volledig om de toelating van Potatoprid te schrappen.

Het Ctgb heeft voldoende reden om op basis van recent Deens onderzoek aan te nemen dat aardappelplanten aantrekkelijk zijn voor bijen. Daardoor ontstaat het risico dat bijen worden blootgesteld aan imidacloprid.

Dit feit heeft het Ctgb meegenomen bij het besluit om de toelating van het middel Potatoprid met ingang van 1 januari 2016 te herroepen.

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer