Boodschap aanpakken asbest komt aan

Veel boeren en tuinders schuiven de hete aardappel van asbestsanering het liefst nog even voor zich uit. Toch zijn er veel redenen om het niet uit te stellen. In Zuidoost-Brabant werd deze boodschap onlangs nog maar weer eens duidelijk overgebracht.

Boodschap+aanpakken+asbest+komt+aan
© Ilona van Harsselaar

Ruim honderd boeren en tuinders kwamen enkele weken geleden af op een bijeenkomst over asbest, brandveiligheid en verzekeringen. Vertegenwoordigers van de regionale brandweer, de Rabobank, het Verbond van Verzekeraars en ZLTO wezen hen op het beperken en verzekeren van risico's door brand.
Naast persoonlijk en eventueel dierenleed is een brand financieel ingrijpend. Asbest speelt hierbij vaak een negatieve hoofdrol.
Vier afdelingen sloegen, op initiatief van ZLTO Asten, de handen ineen voor de organisatie van de bijeenkomst. Bestuurslid Jolanda Aarts was een van de kartrekkers. 'We hebben het samengedaan met Someren, Deurne en Helmond-Mierlo. Het was volle bak. Het blijkt maar weer eens dat samenwerking met andere afdelingen enorm belangrijk is. De boodschap is bij veel ondernemers aangekomen.'
Volgens Aarts waren veel leden al 'wakker geschud' na een windhoos die in mei vorig jaar in Heusden (gemeente Asten) een kippenstal in puin legde en 1 hectare glas van een kas vernielde. Ook veel veehouderijen in de omgeving hadden materiele schade.
'Het dak van de kippenstal is er toen afgerukt en als gevolg daarvan is veel asbest vrijgekomen en op heel veel landbouwgrond in de omgeving terechtgekomen’, weet Aarts nog goed. 'Zo zijn sommige aardappelpercelen en aspergevelden geruime tijd verboden terrein geweest. Dat had niemand voorzien. En de kosten van het ruimen van de asbest zijn enorm.'

Verzekering

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo zijn veel boeren en tuinders zich meer dan ooit bewust van de risico's die asbest met zich meebrengt bij schade. 'Veel leden zijn kritisch gaan kijken naar hun verzekering bij brand- of stormschade. En diegenen die bij Interpolis verzekerd zijn, hebben onlangs een brief ontvangen met de nieuwe voorwaarden wat betreft dekking van milieuschade. Dus extra reden om alle aspecten te belichten in de bijeenkomst.'
Ton van Korven van ZLTO benadrukte in Heusden nogmaals het belang van asbestsanering. Het gaat volgens hem zeker niet alleen om het voorkomen van kosten en schade door brand of storm.
'Elke ondernemer zou asbestsanering in zijn of haar bedrijfsplan moeten laten opnemen. We zien nu al regelmatig dat panden lastiger verkoopbaar zijn omdat er nog negatieve kosten van asbestsanering aan kleven. Vroeg of laat betaal je de kosten toch zelf.'
Met de huidige stapelbare subsidieregelingen van de provincies en de rijksoverheid zijn de saneringskosten al grotendeels gedekt. Daarnaast ondersteunt ZLTO afdelingen via het asbestcollectief met asbestsanering en het plaatsen van nieuwe dakplaten met eventueel zonnepanelen. Leden worden volledig ontzorgd en alles loopt via één aannemer.
Van Korven: 'Blijven uitstellen in de hoop dat de overheid nog met meer financiële regelingen over de brug komt, is niet verstandig. Het verbod op asbest in 2024 is al in 1994 aangekondigd. Naar verwachting zal er niet snel nog een luxe regeling van de overheid voorbijkomen om de agrarische sector een steun in de rug te geven. Wel proberen we via LTO Nederland de MIA/Vamil terug te krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  55 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer