LTO+schreeuwt+om+Deltaplan+asbest
Nieuws
© Geert Job Sevink

LTO schreeuwt om Deltaplan asbest

LTO Nederland schreeuwt om een 'Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken' om in 2024 alle asbest van de daken te hebben. Daarvoor moeten 'asbest botsende belangen' snel worden aangepakt.

Die oproep deed LTO-programmamanager Ruud Hoosemans van het Agro Asbest Veilig initiatief deze week tijdens het asbest rondetafeloverleg van de vaste Kamercommissie Infrastructuur & Milieu (I&M). Hij pleitte voor een 'veel krachtiger en integreerde aanpak': een Nationaal Deltaplan Sanering Asbestdaken.

In Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbest op daken. Met de huidige aanpak verdwijnt 4 miljoen vierkante meter per jaar. Te weinig om de doelstelling om in 2024 alle daken asbestvrij te hebben, te halen.

Bundelen

Kern van het Deltaplan is dan ook om alle goede initiatieven en resultaten van de afgelopen drie jaar te bundelen. 'Overzicht hebben van en goed dirigeren van alle nationale, provinciale-, regionale en locale asbest initiatieven is van cruciaal belang', stelt Hoosemans.

'Nu ook steeds meer commerciële engineering -, financieel advies- en installatiebureaus ineens het ei van Columbus gevonden hebben, is een sterke regie en coördinatie landelijk nodig om te zorgen voor echte nieuwe wielen voor iedereen in heel Nederland, in plaats van los van elkaar oude wielen opnieuw uit te vinden.'

Asbestbeleid

Voor het slagen van het Deltaplan moet wel een aantal obstakels verdwijnen. Zo hebben nog lang niet alle provincies en gemeenten een asbestbeleid. 'Waarom kunnen gemeentes niet in een paar uur akkoord geven op een asbestmelding? In plaats van vast te houden aan de voorgeschreven vier weken', aldus Hoosemans.

'En waarom moeten bouwvergunning leges betaald worden als je je asbestdak van 58 millimeter dikte vervangt door een mooi, duurzaam geïsoleerd dak van 64 millimeter?'

Ook moet er één verantwoordelijke inspectie komen die toezicht houdt. Verder zou LTO graag willen zien dat asbest gratis is te storten op de provinciale stortplaats in plaats van hoge kosten nu. Hoosemans: 'Hiermee is ook meteen de extra last van de stortbelasting verdwenen'.

Steun

LTO kan rekenen op de steun van belangrijke organisaties als het Verbond van Verzekeraars, Bouwend Nederland en TNO en ook van staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M). 'Ik vind dit een goede aanpak en heb waardering voor het initiatief en ook voor de ondersteuning die andere partijen hieraan geven', schreef Dijksma vorige week de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
 • Zondag
  16° / 10°
  30 %
Meer weer