Kaas+wordt+veel+minder+zout+gegeten
Nieuws
© Voorlichtingsbureau Boerderijzuivel,

Kaas wordt veel minder zout gegeten

De Nederlandse kaasproducenten hebben in de afgelopen tien jaar de hoeveelheid zout in Goudse kaas fors weten te verlagen.

Er zat eind 2015 ten opzichte van 2006 gemiddeld 22,2 procent minder zout in Goudse kaas. Deze verlaging kwam geleidelijk tot stand, meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Zout is belangrijk voor de houdbaarheid, stevigheid en smaakbeleving van kaas. Bij natuurgerijpte kazen als Gouda kaas moet de kwaliteit en veiligheid van de kaas ook aan het einde van de rijpingstijd zijn gegarandeerd.

Onderzoek en tijd

Daarom kost het verlagen van het zoutgehalte in kaas veel onderzoek en tijd en is de zoutreductie geleidelijk gerealiseerd, geeft de NZO aan.

De kaasproducerende NZO-leden startte in 2006 met het stapsgewijs reduceren van zout in Goudse kaas. Dankzij die maatregelen werd in 2010 een zoutreductie in Goudse kaas gerealiseerd van 14 procent.

10 procent

De betrokken bedrijven spraken in 2010 af om het zoutgehalte in Goudse kaas met nog eens 10 procent te verminderen, laat de NZO weten.

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat het gemiddelde zoutgehalte eind 2015 op 686 milligram natrium per 100 gram kaas zit, waarmee dat doel is behaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer