'Enkel innovatie bij gezonde melkveesector'

Om de melkveehouderij verder te innoveren, is op de eerste plaats een gezonde melkveesector nodig. Dat houdt in dat innovatieve ontwikkelingen rond bijvoorbeeld het milieu enkel passen bij het verbeteren van het rendement.

%27Enkel+innovatie+bij+gezonde+melkveesector%27
© Nieuwe Oogst

Dat stelt Eric van den Hengel van stalbouw.nl in zijn blog over melken in 2020 op 'The M ilk Story': 'We kunnen met elkaar zorgen voor een goed stalklimaat zorgen, wat de basis is voor een gezonde productie en gezonde melk. Maar moeten we dan onze koeien in een stal verstoppen.'

Keuze voor de koe

'Wij mensen vinden het plezierig om bij lekker weer buiten te wandelen. Wordt het te koud of te nat, willen we naar binnen. Dat wil de koe ook. We moeten die keuze dan aan de koe laten.'

'Voor veehouders een uitdaging om met innovatieve concepten een stal te ontwikkelen. waarbij koeien en veehouder zicht hebben en waarbij de koeien van buiten ook zichtbaar zijn en de keuze hebben tussen stal en wei, terwijl in de stal een aangenaam klimaat heerst', vervolgt Van den Hengel.

Hij ziet als groot voordeel van een geklimatiseerde stal dat eenvoudig de ecologische voetafdruk van melk is te verkleinen: 'Als we de stallucht kunnen bewerken, dan kunnen we deze ook eenvoudig ontdoen van schadelijke gassen als ammoniak en de broeikasgassen methaan en distikstofoxide'.

Efficiëntie is sleutel

Dat klinkt in zijn oren, goed, maar enkel daarmee redt de sector het in zijn ogen niet: 'De sleutel voor het verkleinen van de 'ecologische voetafdruk' van melk is te vinden in verbeterde efficiëntie. De stal van 2020 voorziet in die ingrediënten die nodig zijn voor de productie van melk met een kleine 'ecologische voetafdruk'.

'Een verbeterde vruchtbaarheid draagt bij aan een hogere levensproductie van koeien. Het ouder laten worden van de koeien door een gezonder en comfortabeler stal betekent meer economisch en milieurendement door minder opfok van jongvee', vervolgt hij.

'Alleen met gezonde bedrijfsontwikkeling is het mogelijk innovatieve systemen succesvol te implementeren. Milieuwinst wordt alleen bereikt met economisch verantwoorde investeringen door melkveehouders', aldus Van den Hengel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer