Volle zalen voor mestinitiatief Twence

Ruim vierhonderd belangstellend bezochten deze weken informatiebijeenkomsten over een verwerker voor 250.000 kuub mest die Twence wil bouwen. De initiatiefnemer wil minstens de helft van de mestaanvoer voor tien jaar vastleggen, en verwacht dat dit gaat lukken.

Welk voordeel hebben wij als melkveehouders bij de verwerking van vooral varkensmest in Zenderen? Wat betaal ik voor transport als mijn bedrijf verder dan 25 kilometer van Zenderen ligt?
Het zijn kritische vragen op een informatiebijeenkomst in Beerze over de mestverwerkingsinstallatie die Twence wil realiseren. Maar de teneur van de bijeenkomst is positief. Veehouders in Oost-Nederland lijken het te waarderen dat er in Overijssel een grootschalig initiatief voor mestverwerking van de grond komt.
Afvalverwerker Twence heeft vergevorderde plannen om in Zenderen een installatie te bouwen voor het verwerken van 250.000 kubieke meter mest per jaar.
LTO Noord trekt al acht jaar op met Twence om de mestverwerker in Overijssel van de grond te krijgen. 'In vergelijking met Zuid-Nederland zijn er in deze regio nog maar weinig concrete plannen voor mestverwerking', zegt regionaal LTO Noord-bestuurder Arjan Bonthuis uit Zenderen.
De raad van commissarissen van Twence eist dat veehouders ervoor tekenen om de komende jaren minimaal 125.000 kuub mest per jaar te leveren aan de verwerker. Arno Brandwagt van Twence verwacht dat dit gaat lukken. 'De bijeenkomsten hebben ruim vierhonderd belangstellenden getrokken. Ook rechtstreekse contacten met boeren en intermediairs zijn positief.'

Vleesvarkensmest

De verwerkingsinstallatie is het meest geschikt voor 'dikke mest'; dat wil zeggen: drijfmest met een hoog fosfaatgehalte. In de praktijk is dat vooral vleesvarkensmest.
Kees Kroes van Projecten LTO Noord benadrukt dat ook rundveehouders met een mestoverschot belang hebben bij de komst van de mestverwerker. 'De installatie in Zenderen kan in theorie ruim de helft van de vleesvarkensmest in Overijssel van de markt halen. Daardoor ontstaat er voor melkveehouders meer ruimte om rundermest voor een redelijke prijs af te zetten bij akkerbouwers.'
De manier waarop een rundveehouder met een mestoverschot de komst van de mestverwerker in Zenderen kan steunen, is het sluiten van meerjarige vervangende verwerkingsoverkomsten (VVO's) met een varkenshouder die mest wil leveren aan Twence. De varkenshouder kan dan een groter contract sluiten met zijn intermediair. Financieel kan een melkveehouder zich daar nauwelijks een buil aan vallen, berekende Projecten LTO Noord.
Een veehouder die in zee gaat met Twence betaalt de eerste vijf jaar 16 euro per kuub te leveren mest. Daar komen transportkosten bovenop. Bedrijven die niet verder weg liggen dan 25 kilometer van de mestverwerker betalen 3 euro per kuub voor transport.
'Dat is ongeveer 100 euro per vracht. Daar kunnen intermediairs nauwelijks voor rijden', rekent varkenshandelaar Jan Schuttert de aanwezigen in de zaal voor. 'Als je, zoals de bedoeling is, ook het betalingsrisico bij de intermediairs legt, zullen ze het moeilijk krijgen.'
Schuttert tekent aan dat hij blij is met de geplande komst van de mestverwerker. 'Samen optrekken is de beste manier om het mestprobleem aan te pakken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer