%27Het+kwekersrecht+bevalt+alle+bedrijven+goed+en+werkt+perfect%27
Interview
© De Bolster

'Het kwekersrecht bevalt alle bedrijven goed en werkt perfect'

Zaadveredelaar Bart Vosselman is uiterst content met het kwekersrecht. Octrooirecht is hem een gruwel. 'Als het met die octrooien zo doorgaat, is er een reëel risico dat we moeten stoppen.'

Vosselman is mede-eigenaar van De Bolster, een zaadteeltbedrijf voor biologische en biologisch-dynamische zaden. Het Epese bedrijf telt twintig vaste medewerkers, onder wie vier klassieke veredelaars en heeft zo'n vierhonderd soorten zaden in het assortiment. Het bedrijf heeft een eigen veredelingsprogramma, vooral gericht op pompoenen, courgettes en tomaten en beschikt inmiddels over dertien eigen rassen waarop kwekersrechten zijn aangevraagd.

U bent een fervent voorstander van het kwekersrecht. Waarom?

'Het kwekersrecht wordt al heel lang toegepast. Het bevalt alle bedrijven die ermee werken goed en het werkt perfect. Je hoeft niet te kijken naar het uitgangsmateriaal om te kruisen en het geeft maximale vrijheid aan alle veredelaars om nieuwe rassen te ontwikkelen. Dat vind ik belangrijk. Andere bedrijven kunnen zo met ons materiaal aan de slag en vice versa.
'Met dit systeem werken alle bedrijven. Alleen enkele multinationals als Monsanto, Bayer CropScience en Syngenta zijn voor octrooien. Ik vind: eigenschappen die van nature voorkomen - dus geen genetische gemanipuleerde - mag je simpelweg niet claimen.'

Heeft u een voorbeeld uit eigen praktijk?

'Neem tomaten. Minimaal twee octrooiaanvragen betreffen eigenschappen die ook in onze tomaten voorkomen. Het gaat om een lange houdbaarheid van de vruchten, respectievelijk een gelachtige structuur, zodat bij snijden geen sap vrijkomt. Deze eigenschappen hebben we al zes jaar geleden ontdekt in eigen, onafhankelijk kruisingsmateriaal.
'Toch dreigen we nu de zeggenschap over dit materiaal te verliezen, terwijl het nota bene om natuurlijke eigenschappen gaat. Absurd toch!'

U heeft een pompoen ontwikkeld die niet vatbaar is voor fusarium. Een octrooi zou voor u heel profijtelijk zijn.

'Je moet niet hypocriet zijn: die vraag ik niet aan. Daarbij komt: hoe moet je al die octrooien checken? Visueel gaat nog, maar checken op inhoudsstoffen, DNA-analyses en dergelijke is voor ons niet te doen.'

Komt er een oplossing?

'Ik heb goede hoop op een brede kwekersvrijstelling en niet dat een beperkt aantal partijen het voor het zeggen krijgt door een stroom van octrooien. Als het zo doorgaat met die octrooien, is het de vraag of we voor de professionele markt kunnen blijven veredelen. Het risico is groot dat we dan moeten stoppen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer