Plantum: 16.000 aanvragen kwekersrecht

Nederlandse veredelingsbedrijven hebben de afgelopen twintig jaar ruim 16.000 kwekersrechtaanvragen ingediend bij het CPVO, het Europese kwekersrechtbureau.

Plantum%3A+16%2E000+aanvragen+kwekersrecht
© Nieuwe Oogst

Daarmee is meer dan 30 procent van de aanvragen in Europa afkomstig uit Nederland. Landen als Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten en Zwitserland volgen op afstand.

Het aantal aanvragen uit deze naties schommelde in dezelfde periode tussen 6.000 en 2.500, meldt Plantum, de branchevereniging voor bedrijven werkzaam in de sector plantaardig uitgangsmateriaal.

Veredeling

Volgens Plantum onderstrepen deze cijfers de belangrijke positie van Nederland op het gebied van veredeling. Er wordt volgens de koepelorganisatie verder verhoudingsgewijs veel geld besteed aan innovatie en Research and Development (R&D) in de Nederlandse sector.

Gemiddeld is dat 15 procent van de omzet en in sommige gevallen tot ruim 25 procent van de omzet.

'Dat is hoger dan het Europese Unie gemiddelde van R&D-uitgaven in de zaadindustrie. Dat ligt op ongeveer 12,5 procent. De farmaceutische industrie in Nederland geeft gemiddeld 10 procent van de omzet uit aan R&D', licht Plantum toe.

Totale omzet

De Nederlandse sector plantaardig uitgangsmateriaal bestaat uit ongeveer driehonderd gespecialiseerde veredelings- en vermeerderingsbedrijven. De totale omzet van de sector wordt geschat op 2,2 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer