Oprichting open platform voor plantoctrooien

Syngenta maakte gisteren bekend dat er binnenkort een open platform komt waar zaadfirma's, veredelaars en onderzoekers geoctrooieerde planteigenschappen voor groenten kunnen uitwisselen.

Oprichting+open+platform+voor+plantoctrooien
© Nieuwe Oogst

Naam van het platform is ILP, dat staat voor International Licensing Platform. Volgens Syngenta-directeur Michael Kester gisteren tijdens een persbijeenkomst op de velddemodagen in Andijk vindt de formele oprichting binnen enkele weken plaats.

Het platform is een initiatief van 11 zaadfirma's waaronder ook bedrijven die zelf nog geen plantoctrooien inbrengen, aldus Kester.

Vrij toegankelijk

Motto van het platform is volgens Kester 'free access' but not 'access for free'. 'Wij streven ernaar dat alle patenten op planteigenschappen wereldwijd vrij toegankelijk zijn voor elke veredelaar en onderzoeker.'

De initiatiefnemers zien ILP ook als mogelijkheid om de betaling van de licenties goed te regelen. Het moet daarbij functioneren naast het bestaande kwekersrecht. Als basisregel wordt daarbij uitgegaan van de beperkte veredelingsvrijstelling, zoals dat omschreven staat in het Nederlandse octrooirecht.

Commerciële rassen

Formeel betekent het dat tijdens de research en het veredelingstraject geen betalingen plaatsvinden. Licenties worden afgedragen als commerciële rassen met de betreffende planteigenschappen verkocht worden in landen waar het octrooi geldig is.

Als indicatie voor de hoogte van de licentiebedragen zegt Kester uit te gaan van enkele procenten van de zaadprijs. Inmiddels zijn voor groente-eigenschappen in totaal ongeveer 125 octrooien aangevraagd. Kester gaat ervan uit dat daarvan uiteindelijk ongeveer de helft wordt toegekend.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer