Resolutie+over+octrooi+planteneigenschappen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Resolutie over octrooi planteneigenschappen

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen die zich uitspreekt tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten.

Steeds meer grote bedrijven vragen patenten en dat beperkt kwekers. De octrooien op planten staan de ontwikkeling van betere en meer diverse rassen in de weg.

Reden voor meer de Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer- Pierik (CDA) en Bas Belder (SGP) om een resolutie in te dienen.

Patentbureau

Door een uitspraak van het Europees patentbureau is het mogelijk om op natuurlijke eigenschappen patenten aan te vragen. Er zijn al twintig octrooien verleend op ruim negenhonderd variëteiten van gewassen.

Hierdoor zijn natuurlijke eigenschappen niet meer voor alle kwekers vrij toegankelijk. 'Vernieuwing is juist hard nodig om de snel groeiende wereldbevolking te voeden', zegt Annie Schreijer.

EU-voorzitter

Nederland heeft in 2016 het EU-voorzitterschap, geeft het drietal aan. Daarom zou staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) het voortouw moeten nemen bij het zoeken naar een oplossing.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer