Biosector Nederland blijft achter in EU

De biologische landbouw in Nederland blijft achter bij de gemiddelde groei in de Europese Unie (EU). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat blijkt uit de publicatie 'Nederland langs de Europese meetlat' van het CBS. Hierin wordt Nederland op een aantal terreinen vergeleken met de overige Europese lidstaten.

CBS stelt vast dat de biologische landbouw in Europa de laatste tien jaar behoorlijk doorgroeit, maar niet in elk land gaat de ontwikkeling even snel.

Areaal

De toename van biologische areaal vindt vooral plaats in de EU-15-landen, dat zijn de lidstaten die al vanaf 1995 deel uitmaken van de EU.

Van de beschikbare landbouwgrond wordt per 2013 in EU 5,6 procent biologische beteeld. In Nederland is het aandeel biologische landbouwgrond 2,7 procent.

Granen

Europees gezien worden vooral granen biologische geteeld. Dat aandeel is 16 procent, ten opzichte van 8 procent biologische granen in Nederland.

Van aardappelen, groenten en blijvend grasland liggen de aandelen biologische teelt met respectievelijk 3, 11 en 58 procent boven het Europees gemiddelde.

Oostenrijk koploper

Van alle melkkoeien in de EU wordt 3,3 procent biologische gehouden. In Nederland is dat 1,5 procent. Koploper is Oostenrijk met een biologisch aandeel van 18,1 procent.

Europees is het aandeel aan biologische varkens 0,6 procent. Ook hier scoort Oostenrijk met 2,5 procent aanmerkelijk hoger dan Nederland met 0,5 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer