Nieuw+Europees+actieplan+circulaire+economie
Nieuws
© Dairy campus

Nieuw Europees actieplan circulaire economie

De Europese commissarissen Frans Timmermans en Jyrki Katainen hebben een nieuw pakket voor de circulaire economie goedgekeurd.

Naast maatregelen om afval te reduceren, wil de Europese Commissie een herziene meststoffenverordening om de erkenning van biologische en afvalgebaseerde meststoffen in de interne markt te vergemakkelijken.

Daarnaast wil de Europese Commissie de duurzaamheid en recycleerbaarheid van producten bevorderen, het hergebruik van afvalwater stimuleren en de bevolking zuiniger laten omspringen met grondstoffen, meer te recyclen en minder weg te gooien.

Combinatie

In december 2014 besloot de Europese Commissie een wetgevingsvoorstel op het gebied van afval in te trekken om in 2015 een ambitieuzer voorstel te presenteren. Tijdens de presentatie liet Timmermans weten dat er nu een plan is voor beter afvalbeheer met ondersteunende maatregelen voor de gehele productcyclus.

'Door deze combinatie van slimme regelgeving en stimulansen op EU-niveau worden bedrijven en consumenten, maar ook nationale en lokale overheden, de drijvende kracht achter deze transformatie', aldus Timmermans. 'Dit pakket is ambitieuzer dan het vorige voorstel omdat het de cirkel rondmaakt. Het vorige pakket ging alleen over afval.'

Financiering

Voor de overgang van het oude naar het nieuwe beleid wordt de komende twee jaar meer dan 650 miljoen euro beschikbaar gemaakt uit Horizon 2020; het EU-financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie. Ook komt er 5,5 miljard euro uit de structuurfondsen voor afvalbeheer, financiering uit het ESIF en investeringen op nationaal niveau in de circulaire economie.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer