RvS%3A+%27Gaskraan+moet+verder+dicht%27
Nieuws
© NVT

RvS: 'Gaskraan moet verder dicht'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet de gaskraan verder dichtdraaien. De Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM mag tot oktober 2016 maar 27 miljard kuub aardgas winnen in Groningen.

Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in een zaak rond tientallen bezwaren van onder meer gemeenten, belangengroepen en particulieren.

Eerder nog besloot Kamp dat er in die periode 33 miljard kuub mag worden gewonnen. Hij mag alleen terugkeren naar dat niveau als we te maken krijgen met een heel koude winter. aldus de Raad van State. Aardgaswinning veroorzaakt aardbevingen in het gebied.

Onvoldoende duidelijk

De Raad van State veegde het besluit van de minister van tafel omdat de bewindsman onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom de gaskraan niet verder kan worden dichtgedraaid dan 33 miljard kuub per jaar.

Zo is er minder gas nodig om iedereen te kunnen voorzien en ook vindt de raad dat de risico's in het gebied groter zijn dan Kamp zegt. De minister is ten onrechte uitgegaan van de gaswinning in een koud jaar.

Voorlopige voorziening

Omdat de rechter het besluit van de minister heeft vernietigd, zou de NAM eigenlijk onbeperkt gas mogen winnen. De Raad van State nam daarom een voorlopige voorziening die de gaswinning beperkt tot 27 miljard kuub.

Loppersum

Ook moet de gaskraan bij Loppersum, waar de kans op bevingen het grootst is, zoveel mogelijk dicht blijven.

Het door de rechter ingestelde plafond blijft van kracht totdat minister Kamp een nieuw besluit heeft genomen over wat hij na oktober 2016 met de gaskraan gaat doen.

ANP

Weer

 • Dinsdag
  23° / 16°
  65 %
 • Woensdag
  21° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  65 %
Meer weer