Convenant+fruitteelt+Houten+niet+in+gevaar
Nieuws
© Koos van der Spek

Convenant fruitteelt Houten niet in gevaar

Een recente uitspraak van de Raad van State over het toestaan van fruitteelt op een perceel aan de Tuurdijk in 't Goy brengt het convenant voor de fruitteelt in dat gebied niet in gevaar. Die conclusie trekt gemeente Houten na eerste bestudering van het vonnis.

De Raad van State vernietigde het vergunnen van een fruitopstand op die locatie. Volgens gemeente Houten spreekt de bestuursrechter zich echter niet uit over het hanteren van voldoende afstand van de fruitbomen tot burgerbewoning.

Volgens de bezwaarmakers, enkele omwonenden, was de aanleg van een boomgaard onterecht wel toegestaan. De Raad van State stelt hen nu in het gelijk.

Bestemmingsplan

Het gaat er volgens gemeente Houten over of de gemeente voor een bedrijf met fruitteelt binnen het bestemmingsplan wel de juiste afweging heeft gemaakt.

'De Raad van State geeft met deze uitspraak een andere interpretatie aan de omschrijving van een fruitteeltbedrijf dan de gemeente heeft bedoeld bij de vaststelling van het toenmalige bestemmingsplan', stelt woordvoerder Greetje Santing.

Vergunning

Het komt er op neer dat gemeente Houten volgens de Raad van State niet op deze manier de vergunning had mogen verstrekken. De Raad van State beoordeelde de kwestie op basis van het oude bestemmingsplan Buitengebied.

'Wat niet per se wil zeggen dat een boomgaard hier niet kan. In het nieuwe bestemmingsplan 't Goy hebben we heldere richtlijnen over de bestemming en het gebruik van de agrarische gronden opgenomen', verklaart Santing.

Gevolgen

Hoe het nu verder moet met het perceel aan de Tuurdijk durft de woordvoerder nog niet te zeggen. 'We bestuderen op dit moment de exacte gevolgen van deze uitspraak.'

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer