Aardappelkwekers+willen+langer+kwekersrecht
Nieuws
© ESA

Aardappelkwekers willen langer kwekersrecht

Als het aan de Europese organisatie van aardappelkwekers (ESA) ligt, wordt de periode van kwekersrecht voor aardappelrassen verder opgerekt tot 35 jaar.

'Dat is ongeveer de termijn die kwekers nodig hebben om genoeg te verdienen aan een ras en om te kunnen investeren in hun verdere kweekwerk', zegt ESA-secretaris Bert Scholte.

Tijdens het seminar over de Europese aardappelsector vandaag in Brussel benadrukt Scholte dat er voor wat betreft het kwekersrecht voor aardappelen behoefte is aan harmonisatie.

Licentiegelden

In de Europese Unie is de periode voor kwekersrecht onlangs verruimd van 25 tot 30 jaar. In de Verenigde Staten is de termijn waarin een kweker aanspraak kan maken op licentiegelden 20 jaar en in Canada zelfs slechts 18 jaar.

'Landen kunnen de tijdsduur voor kwekersrecht nu zelf nog bepalen. Het is tijd voor goede internationale afspraken', vindt Scholte.

Bijval Europatat

Hij krijgt onder meer bijval van Kees van Arendonk, als voorzitter van de Europese handelsorganisatie Europatat.

'De ontwikkeling van de aardappelsector is sterk afhankelijk van de veredeling van goede rassen. Het is daarom van belang dat het kwekersrecht goed is geregeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer