Giswerk verleden tijd met behulp van sensortechnologie

Bij een autonoom werkende trekker, die zonder chauffeur trouw rondjes over de akker rijdt, denk je wellicht aan megalandbouwbedrijven. De bakermat voor deze techniek ligt ook in Nederland, dankzij het hoge kennisniveau.
Als eerste fabrikant komt Conver uit Giessen in 2016 met een robottrekker op de markt: de Greenbot.
De huidige twee modellen, met een vermogen van 100 pk, lijken vooral geschikt voor de groenvoorziening en fruitteeltsector, voor bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden. Zelfstandig maaien of schudden past echter ook prima op het melkveebedrijf.
Voor de akkerbouw mist de machine mogelijkheden. De robot is ideaal voor mechanische onkruidbestrijding. Cultuurwielen en een hoge bodemvrijheid zijn dan vereist en die heeft de machine (nog) niet. Maar, Probotiq - het bedrijf dat de elektronica ontwikkelde - bouwt ook standaardtrekkers om. Die trekker staat al op het erf, is veelzijdig en je kunt er altijd zelf op springen. 120.000 euro uitgeven aan een onbemande trekker lijkt echter nog een enorme hindernis.

NIRS-technologie, wat staat voor nabij infrarood spectroscopie, staat al jaren in de belangstelling. De belofte is groot. Het is zeer aannemelijk dat die in 2016 eindelijk ingewilligd gaat worden. Verschillende fabrikanten, waaronder John Deere, Veenhuis en Vervaet, zijn ver met het toepassen van NIRS in de praktijk.
Alle signalen wijzen erop dat we in 2016 de vruchten kunnen plukken en het giswerk uit de toediening van drijfmest kunnen halen. Zowel bij het transport als bij de toediening. Eventueel kan dan - tijdens het bemesten - direct vloeibare kunstmest worden toegediend wanneer de gehaltes niet toereikend zijn.
John Deere is een van de bedrijven die groot inzet op deze techniek. Op de ATH-beurs in 2014 kreeg de fabrikant al een prijs voor de NIRS-sensor. Op de Agritechnica enkele weken geleden werd nog groter uitgepakt, en viel John Deere weer in de prijzen. Als mechanisatiegrootmacht weet het partijen aan te trekken om samen de cirkel rond te maken.
Eurofins, de eigenaar van BLGG, heeft aangekondigd met behulp van NIRS ook de gehaltes van vaste mest te kunnen meten.

Agrarische ondernemers kijken steeds kritischer naar hun bodem. Nieuwe technologie op het gebied van banden helpt de bodem te sparen. Zuidberg toonde op de Agritechnica een nieuw rupsconcept, met louter tracks onder de achteras van de trekker. Dat scheelt veel geld. Een geïntegreerde transmissie zorgt ervoor dat de topsnelheid behouden blijft. Bovendien past het loopwerk zich aan de ondergrond aan.
Case en New Holland kunnen af-fabriek rupssystemen leveren onder hun trekkers en maaidorsers. De Pneutrac van Mitas belooft veel, maar kan pas in de lijst van 2017 worden opgenomen. Wellicht dat hun Aircell meer voordelen biedt op korte termijn.
Snel de bandenspanning af laten nemen en later weer snel oppompen? Door steeds meer bedrijven wordt geïnvesteerd in deze systemen.

Het is een nichemarkt maar fabrikant Kramer uit Bant heeft de middelen om voor de plantuienteelt een grote verandering teweeg te brengen. Het bedrijf haalde een plantmachine voor knoflook uit Spanje en maakte deze geschikt voor tweedejaars plantuien. Met deze machine worden de uien zeer precies geplant, vergelijkbaar met de methode van precisiezaaimachines.
Nu gebeurt het planten van de uien met een beetje giswerk, door naar het gemiddelde per strekkende meter te kijken. Uit eerste proeven van Kramer blijkt dat de opbrengst bij precisieplanten sterk toeneemt.
Plantgoed is erg duur. Als de techniek op plantgoed kan besparen levert dat financieel voordeel op. In 2016 gaat Kramer de machine verder in de praktijk testen.

Het aanbod van vochtsensoren neemt steeds verder toe. Dit loopt van zeer simpele systemen tot uitgebreide sensoren die de data analyseren en advies bieden. De bollenteelt maakt hier al langer gebruik van maar ook binnen de akkerbouw raakt het ingeburgerd.
Veel van de sensoren richten zich op pivotinstallaties, waarbij de dosering gemakkelijk is aan te passen. Steeds vaker zijn ze ook compatibel met het beregeningshaspel. Dat neemt in 2016 alleen maar verder toe, met nieuwe spelers die zich op de markt aandienen. In combinatie met een gps-systeem kan de beregeningshaspel dan meer op maat beregenen.

Verschillende aardappelverwerkers en bedrijven testen een nieuwe techniek waarbij het aardappelgewas tijdens het rooien of inschuren al uitvoerig wordt doorgelicht. Denk daarbij aan de lengte, sortering en het aandeel tarra.
Gekoppeld aan de positie in het veld levert dat waardevolle data op voor de boer. Maar een nauwkeurig opgemeten partij in de schuur heeft ook voor de verwerker voordelen. Je weet wat je hebt en komt dus niet voor verrassingen te staan. Zo kunnen partijen worden uitgeselecteerd en een bestemming krijgen op basis van hun kenmerken. Het lijkt ‘the next big thing’ voor de aardappelsector te worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer