Investering+in+brandveiligheid+stallen
Nieuws
© Familie Visscher

Investering in brandveiligheid stallen

Nederlandse veehouders hebben de afgelopen jaren diverse maatregelen getroffen om de brandveiligheid van stallen te verhogen.

Dat blijkt uit een tussenrapportage van het actieplan 'Stalbranden', dat sinds 2012 loopt. In het plan werken LTO Nederland, verzekeraars, brandweer, dierenartsen, Dierenbescherming en rijksoverheid samen om het aantal stalbranden in ons land te verminderen.

Sinds 2014 registreert de brandweer iedere stalbrand in Nederland. In 2015 waren dat er tien (over de eerste tien maanden van het jaar). In 2014 brandden 24 stallen af.

Controle

Door het actieplan heeft brandveiligheid meer prioriteit bij veehouders, toeleveranciers en andere betrokkenen. Zo worden elektrische installaties in stallen vaker aan een controle onderworpen en worden zogeheten 'open verwarmingssystemen' steeds vaker voorzien van een beveiliging waarmee oververhitting voorkomen wordt.

Bij de bouw van nieuwe stallen met het keurmerk 'Maatlat Duurzame Veehouderij' worden sinds 2014 extra voorzieningen getroffen die de brandveiligheid verder vergroten.

Nieuwe technieken

De sector onderzoekt momenteel ook nieuwe technieken. Zo wordt gewerkt aan detectiesystemen die rook van stof kunnen onderscheiden, zodat vals alarm als gevolg van stof voorkomen wordt. Ook is op varkensproefbedrijf Sterksel (NB) een watervernevelingsinstallatie uitgetest.

Praktijkrijp is deze voorziening echter nog niet. Ook is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in voorlichting aan veehouders: zo zijn er door heel Nederland 35 bijeenkomsten gewijd aan het thema.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer