LTO+Glaskracht%3A+CO2%2Dreductie+spectaculair
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO Glaskracht: CO2-reductie spectaculair

De CO2-emissie in de glastuinbouw is in 2014 met circa 30 procent gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Dat meldt LTO Glaskracht Nederland als reactie op de onlangs gepubliceerde LEI Energiemonitor.

Na correctie voor de hoge temperaturen blijkt de CO2-emissie in 2014 al uit te komen onder het CO2-doel van 6,2 megaton die gesteld is voor 2020.

Volgens LTO Glaskracht Nederland zijn met deze resultaten alle afspraken en doelen voor CO2-reductie en energiebesparing binnen bereik.

Grote bijdrage

De glastuinbouw levert hiermee een grote bijdrage aan de vermindering van de CO2-emissie en de afhankelijkheid van fossiele energie.

De spectaculaire daling van de CO2-emissie vertaalt zich rechtstreeks in een vermindering van het gasverbruik met circa 0,8 miljard kuub op jaarbasis.

Hiermee levert de sector ook een welkome bijdrage aan de vermindering van de gasproductie uit het Groninger gasveld, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Aardwarmte

Een toename van het gebruik van duurzame energie met 50 procent leverde in 2014 een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie. Dat was vooral te danken aan de groei van de toepassing van aardwarmte.

Daarnaast kwam in 2014 het effect van energiebesparingsplan Het Nieuwe Telen op gang. De bijdrage van dit succesvolle project neemt naar verwachting van LTO Glaskracht Nederland de komende jaren nog fors toe.

Afname kasoppervlak

De grootste oorzaken van de CO2-reductie zijn verder een afname van het kasoppervlak in Nederland. Maar ook de verminderde toepassing van WKK voor levering van elektriciteit aan andere gebruikers, blijkt uit de LEI Energiemonitor.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer