Dijksma%3A+investering+luchtwasser+moet
Nieuws
© Jos Thelosen

Dijksma: investering luchtwasser moet

Het kabinet geeft varkenshouders geen uitstel van de wettelijke verplichting voor elektronische monitoring van luchtwassers. Staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) meldt dat aan LTO en NVV.

Elektronische monitoring is verplicht gesteld in het Activiteitenbesluit. Nieuwe installaties moeten er er al bijna drie jaar aan voldoen.

Per 1 januari 2016 geldt de verplichting ook voor oudere luchtwassers. Aanbrengen van elektronische monitoring betekent voor varkenshouders een investering van duizenden euro's.

Registratieverplichtingen

Gezien de slechte bedrijfsresultaten komt dat de ondernemers uiterst ongelegen, schreven LTO en NVV aan de staatssecretaris. Bovendien borgen andere registratieverplichtingen al dat de luchtwassers correct worden gebruikt.

Dijksma blijkt niet gevoelig voor die argumenten. Ze wijst er op dat de veehouders al drie jaar tijd hebben gehad om elektronische monitoring aan te brengen.

Verkeerd signaal

'Het is een verkeerd signaal om aan het einde van die termijn degenen te belonen die niets hebben gedaan', verklaart de bewindsvrouw. Volgens haar zijn de kosten ook niet zo hoog als aanvankelijk was ingeschat.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer