%27Toename+luchtwassers+in+melkveehouderij%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Toename luchtwassers in melkveehouderij'

De interesse in luchtwassers in de melkveehouderij is toegenomen. Dat zegt Ilse van der Vegte, specialist ruimtelijke ordening en milieu bij Countus.

‘De belangstelling ontstond met name vorig jaar vanwege de Natuurbeschermingswet. Voor bedrijven nabij Natura 2000-gebieden was de toepassing van een luchtwasser vaak de enige oplossing om de gewenste uitbreiding vergund te krijgen.’

Reductie

Een luchtwasser kan de ammoniakemissie in een ligboxenstal met 90 procent reduceren. Volgens Van der Vegte is een stal met luchtwasser momenteel het meest emissiearme stalsysteem in de melkveehouderij.

Ze geeft aan dat de vraag naar het systeem volgend jaar mogelijk verder zal toenemen als de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) wordt aangescherpt zoals nu in concept is gepresenteerd.

Open stallen

‘De kans bestaat dat straks nog slechts vier stalsystemen voldoen aan de ammoniakeisen in de MDV2016, waarvan de luchtwasser er één is', aldus Van der Vegte.

Peter ten Hoeve is eigenaar van het bedrijf winStal. Samen met de firma Agro Air Concepts (AAC) ontwikkelde hij luchtwassers voor de melkveehouderij. Ze verkochten reeds 55 luchtwassers aan melkveehouders.

Frisse lucht

In de melkveehouderij is de luchtwasser lange tijd met argusogen bekeken. Veel melkveehouders dachten dat een luchtwasser alleen zou kunnen werken bij een volledig dichte stal.

Maar volgens Ten Hoeve hoeven ligboxenstallen niet potdicht te zijn. 'Een koe heeft frisse lucht nodig. De stal moet daarom wel openingen hebben.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer