Rwandese aardappelknol snakt naar kalk

“De knop moet om! Als de bemesting beetje bij beetje wordt toegediend, is de grond prima om aardappels te telen”, zegt Jeanet Dekker. Een hogere opbrengst en meer marktgericht werken is wat de Rwandese regering van haar boeren verlangt.

Stapje voor stapje

In maart 2015 ging Jeanet samen met vijf andere Nederlandse ‘aardappeldeskundigen’ naar de noordelijke provincie van Rwanda, een echte aardappelstreek. Ze bezochten de districten Musanza en Burera, een heuvelachtig gebied waar landbouw bedreven wordt op kleine akkers. In de districten is FECOPPORWA actief, een federatie van coöperaties van aardappelboeren. De opdracht voor Jeanet Dekker en haar collega’s was om deze coöperaties te adviseren en in hun ontwikkeling te ondersteunen.
Jeanet ervoer de vriendelijke Rwandezen als hardwerkende mensen. Maar het is haar wel duidelijk geworden dat er nog heel veel moet gebeuren, stapje voor stapje. “Er is nog geen verdienmodel binnen de coöperaties en men is niet georganiseerd op de markt. Ook de kwaliteit van de aardappelen laat nog te wensen over. Er zijn in Rwanda hoger opgeleide mensen en werkers in de praktijk; de laag ertussen ontbreekt om alles in goede banen te leiden.”
Het viel Jeanet op dat er veel internationale organisaties in het gebied actief zijn, allen met hun eigen belangen, variërend van universiteit tot kunstmestfabriek. “En ze weten elkaar niet te vinden, werken allemaal langs elkaar heen. Echt zonde!” aldus Jeanet.

Bemestingsproeven

Zelf was ze trots om op het land van een enthousiaste teler drie bemestingsproeven neer te kunnen leggen. Jeanet: “Iemand heeft decennia geleden verteld dat alle bemesting in het begin van de groeicyclus moet worden gegeven. Wij legden uit dat door de hoge zuurgraad de grond niet in staat is om stikstof te binden; stikstof spoelt uit met een flinke regenbui. De bemesting moet dus geleidelijk in de tijd worden toegediend. Op de momenten dat de plant het nodig heeft.”
Drie proefveldjes van 100 vierkante meter werden gepoot. Wat de oogstresultaten hiervan zijn, weet Jeanet nog niet, maar het project krijgt een vervolg. In december van dit jaar volgt een adviesopdracht om de resultaten te bekijken en om boerencoöperaties te organiseren rondom de levering van aardappelen aan de chipsfabriek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer