Illegale antibiotica in veren te zien

Met een nieuwe analysemethode kunnen onderzoekers aan de veren van pluimvee zien welke antibiotica deze dieren hebben gehad. Door de uitslag naast de boerderijadministratie te leggen, is te zien welke middelen buiten het het logboekje om zijn gebruikt.

Illegale+antibiotica+in+veren+te+zien
© NVT

De door Rikilt ontwikkelde methode ziet het verschil tussen een geregistreerde orale therapeutische behandeling, een off-label spraybehandeling en een illegale langdurige subtherapeutische behandeling met het antibioticum enrofloxacin.

Op veren

Bij pluimvee blijven na behandeling met enrofloxacin gedurende lange tijd detecteerbare hoeveelheden van het atibioticum en zijn metaboliet ciprofloxacin achter in en op de veren.

Op basis van de positionering en de verdeling van het antibioticum over en in de veren kan een uitspraak worden gedaan over het tijdstip en het type behandeling.

Krachtig hulpmiddel

Volgens Rikilt is de nieuwe methode een uniek en krachtig hulpmiddel bij de uitvoering van het huidige Europese beleid in de strijd tegen off-label en onnodig gebruik van antibiotica.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer