Principeakkoord+over+toepassing+WWZ
Nieuws
© Veiling Fruitmasters

Principeakkoord over toepassing WWZ

LTO Nederland, CNV Vakmensen en FNV hebben een principeakkoord bereikt over de toepassing van de ketenbepaling in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in de agrarische sector. Er is maandenlang over onderhandeld.

Het principeakkoord houdt in dat bepaalde functies onder voorwaarden in aanmerking komen voor een kortere onderbreking dan zes maanden in de WWZ. Dit met het doel dat agrarische oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag kunnen.

Minder transitievergoedingen

Deze afspraak sluit aan bij de bestaande praktijk. Voor werkgevers betekent het dat ze minder snel worden geconfronteerd met het betalen van een transitievergoeding aan tijdelijke medewerkers.

Voor functies van ten minste negen maanden is de afspraak gemaakt dat de werknemer, onder voorwaarden, op zijn verzoek bij het vierde contract aanspraak kan maken op een contract voor onbepaalde tijd. Daarbij wordt de loonbetaling gespreid over een periode van twaalf maanden.

Naar achterban

LTO Nederland, CNV Vakmensen en FNV gaan de afspraken nu voorleggen aan hun achterban. Vervolgens moet minister Lodewijk Asscher (SZW) ze goedkeuren.

Als de minister op basis van de uitzonderingsbepaling in de WWZ groen licht geeft, worden de afspraken geëffectueerd via de af te sluiten cao's.

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer