EU-geld later op de bank

De graasdierpremies voor vleesvee- en schapenhouders worden pas na 1 april bijgeschreven. Tot en met vorig jaar beurden deze groep de premie tegelijk met de reguliere uitbetaling in december.
Geen voorschot

EU%2Dgeld+later+op+de+bank
© LTO Nederland

De Gemeenschappelijk Landbouwbeleid-gelden die de komende maanden worden uitbetaald, hebben enkel betrekking op landbouwgronden, die meetellen voor de toeslagrechten.

Natuurgebieden vallen hier buiten. Vooral vleesveehouders en houders van schaapskuddes worden hierdoor zwaar getroffen, stelt voorzitter Jeljer Wynia van LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Zware dobber

In zijn sector is dit voor de naar schatting honderd schaapskuddes in Nederland, met elk gemiddeld 250 schapen, een zware dobber. 'Deze bedrijven hebben in deze koude maanden vaak weinig te begrazen.'

Ze kunnen de premie goed gebruiken om voer te kopen waarmee de kudde de winter door komt, verzekert Wynia. 'Ze laten hun schapen in januari of februari aflammeren, zodat ze in het voorjaar kunnen grazen.'

Veel van deze ondernemers hebben daarbij geen recht op een voorschot, die het ministerie iets eerder uitbetaald en die inmiddels al door vijftienduizend van de vijftigduizend aanvragers is ontvangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer