Internationale steun voor‘Small farmers, big deal’-campagne

Door de stijgende vraag naar voedsel zullen de investeringen in landbouw de komende jaren toenemen. Dit proces zal zich ook in de ontwikkelingslanden voordoen waar westerse bedrijven zich richten op kleinschalige lokale agrarische ondernemers. Dit biedt kansen voor deze ondernemers. Hierbij is het wel belangrijk dat ze samenwerken om zo een voldoende sterke partij te zijn in de onderhandelingen. Maar ook om te kunnen voldoen aan de wensen van de westerse agrarische bedrijven die op zoek zijn naar handelspartners. Om sterke boerenorganisaties te realiseren, heeft Agriterra de ‘Small farmers, big deal’-campagne ontwikkeld. Een programma dat naadloos aansluit op de doelstellingen van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Krachten bundelen met ‘Small farmers, big deal’

De achtergrond en goede reputatie van Agriterra lagen ten grondslag aan de samenwerking met ‘s werelds grootste private ontwikkelingsfonds. “Agriterra is diepgeworteld in de Nederlandse land- en tuinbouw. Een sector die groot is geworden doordat boeren en tuinders hun krachten bundelden. Door kennisuitwisseling en de drang naar vernieuwing is de Nederlandse agrarische sector inmiddels een van de grootste ter wereld”, licht Walter de Boef de keuze voor Agriterra toe. “De connecties en toegang tot kennis en ervaring in de sector maakt Agriterra een interessante samenwerkingspartner. Daar komt bij dat Agriterra werkt vanuit de overtuiging dat georganiseerde landbouw de motor is van de economie en een transformatie van een land in gang kan zetten. Dat is ook onze filosofie.”

Kennis en ervaring

Met de campagne ‘Small farmers, big deal’ richten Agriterra en Bill & Melinda Gates Foundation zich gedurende de looptijd van drie jaar, elk jaar op twee thema’s. Bij elk onderwerp dat aan bod komt, organiseert Agriterra onder meer een debat om het agrarisch bedrijfsleven te mobiliseren en het beleid te beïnvloeden. Om de positie van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden te versterken, is het belangrijk dat ze hun krachten bundelen in boerencoöperaties en organisaties. Een sterke troef van Agriterra, zelf opgericht door Nederlandse boerenorganisaties, is dat ze dankzij de inzet van agripoolers, gebruik kan maken van kennis en ervaring uit alle niveaus vanuit de Nederlandse land- en tuinbouw.

Productie en productkwaliteit

Beschikbaarheid van goed uitgangsmateriaal is een van de thema’s voor 2015. “In onze agrarische ontwikkelingsprogramma’s is een van de speerpunten het verhogen van de productie en het verbeteren van de productiekwaliteit. Om dit te realiseren moeten de boeren beschikken over goed zaaizaad en plantmateriaal”, legt De Boef, specialist op het gebied van zaaizaad, uit. “Nederland is wereldwijd een van de belangrijkste landen op het gebied van plantveredeling. Vrijwel alle mondiale verdelingsbedrijven hebben hun Research & Development van de groenteveredeling in Nederland gehuisvest. Dit is een enorme bron van kennis en ervaring voor boerencoöperaties in opkomende economieën. Tegelijkertijd zoeken de veredelingsbedrijven nieuwe afzetmarkten. Het is daarom ook in het belang van het Nederlands agrarisch bedrijfsleven om samen met kennisinstituten, maatschappelijke organisaties en de overheid actief samen te werken met boerenorganisaties en coöperaties in opkomende economieën.”

Jonge betrokken boeren

Een ander onderwerp dat de revue zal passeren, is de rol van jonge boeren. De Boef vindt het een interessesant gegeven dat er in Nederland nog steeds veel jonge mensen werkzaam zijn in de land- en tuinbouw. “Dit zijn jonge ondernemers die een toekomst zien in de agrarische sector. Jonge ondernemers zijn nodig om de landbouwontwikkeling in beweging te brengen en te houden. Dat is een thema dat zeker ook in ontwikkelingslanden aandacht vraagt.”

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer