Gesprekspartner als je niemand hebt om mee te sparren

Uit het leven gegrepen: een fictieve situatie, gebaseerd op ervaringen van de sociaal werkers van ZLTO.

In gesprek met een tachtigjarige boer die vijftien koeien melkt en wat grond heeft. Hij is altijd alleen gebleven en genoot van zijn werk.
En, zo vertelt hij, tot een aantal jaren geleden kon hij de kost verdienen. Dat hij alleen is gebleven was niet echt zijn keuze. Een goede vrouw die bij hem zou passen is gewoon niet langs zijn deur gekomen. Zijn sociale wereld is erg klein.
De laatste jaren boert de man financieel achteruit. De bank heeft al enkele keren laten weten dat hij hiermee niet door kan gaan. Hij begrijpt dat mensen tegen hem zeggen dat hij beter kan stoppen. Maar zijn gevoel zegt iets anders. Heel zijn leven heeft hij met de koeien gewerkt. Dat is zijn leven. Stoppen met de koeien, dan stopt...?
Een groot dilemma voor deze man. Hoe kan hij verder met zijn leven én stoppen met het bedrijf? Erover praten met bekenden doet hij niet. Die wil hij daar niet mee lastig vallen.
Afgelopen week was op www.nieuweoogst.nu te lezen dat een kwart van de agrarische bedrijfshoofden 65-plusser is. In 2014 waren er 535 bedrijfshoofden boven de 85 jaar, van wie er 170 zonder arbeid vanuit de familiekring werkten. Dit is niet altijd uit weelde.
Deze mensen kunnen een gesprek met iemand die met welgemeende aandacht en in alle vertrouwen de tijd wil nemen om alle afwegingen eens door te spreken, als een weldaad ervaren.
De sociaal werkers van ZLTO zijn voor dit soort situaties en vele andere vraagstukken op persoonlijk vlak, gemakkelijk te bereiken.
Kijk voor meer informatie op de website: www.zlto.nl/sociaalwerk .

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer