Agriterra slaat brug tussen Nederlandse agrisector en coöperatieboeren en -tuinders in opkomende economiën

Boeren staan sterker door krachten te bundelen. Dit geldt niet alleen bij het in- en verkopen van producten, maar is zeker ook van belang bij het beïnvloeden van wet- en regelgeving. Agriterra ondersteunt boeren in opkomende economieën bij het versterken en verder professionaliseren van hun coöperaties en organisaties. Want economische ontwikkeling en welvaart van een land beginnen bij een sterke landbouwsector.

Het hele plaatje

Agriterra adviseert boerencoöperaties en landbouworganisaties. “Het is belangrijk dat het adviestraject en de ambitie bij elkaar aansluiten. Daarbij is de bereidheid om te veranderen essentieel”, zegt Van Rij. “Bij een aanvraag kijken wij naar de organisatie in zijn geheel, zodat er straks niet alleen een fabriek staat, maar dat deze ook voorzien is van een constante, kwalitatief goede aanvoer. En dat ze weten hoe en waar ze hun producten kunnen vermarkten. Wij kijken naar het hele plaatje.”
Voor deze adviestrajecten schakelt Agriterra agripoolers in. “Onze adviseurs komen inmiddels uit alle schakels van de agroketen.”

Vier gebieden

80% van de werkzaamheden concentreert zich in Latijns-Amerika, Ethiopië, Oost-Afrika en Azië. In deze gebieden heeft Agriterra lokale teams van bedrijfsadviseurs. Zo is er meer zicht op de voortgang van de projecten en is er betere begeleiding ter plaatse mogelijk.
Om in 2020 minimaal 1 miljoen boeren te bereiken heeft Agriterra 71 miljoen euro gebudgetteerd. 80% hiervan komt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De rest komt van andere financiers. Maar de ambitie van de beide managers gaat verder. “Meer budget betekent heel simpel dat we meer coöperatieve boeren kunnen bereiken en dat is wat we willen”, zegt Levelink. “Hierbij spelen ook de klanten zelf een belangrijke rol. Denk aan het verwerven van ledenkapitaal en het aantrekken van investeerders.” De ervaring leert dat door de ondersteuning van Agriterra coöperaties steeds interessanter worden voor banken, investeerders en bedrijven.

Prestaties meten

“Het is belangrijk een vinger aan de pols te houden vanaf het moment dat het project van start is”, vult Levelink aan. “Door vooraf de prestatie-indicatoren en doelen vast te stellen, maken we behaalde resultaten meetbaar.” Gemiddeld werkt Agriterra 3 tot 5 jaar aan een traject. Daarna moet er een bankabele organisatie staan.

Kansen agribusiness

Samenwerken met Agriterra biedt de Nederlandse agribusiness een podium om invulling te geven aan hun MVO-beleid, maar levert ook toegang tot nieuwe afzetmarkten en handelspartners. De toenemende vraag naar voedsel en bijbehorende investeringen in de land- en tuinbouw bieden kansen voor bedrijven hier en daar.
Agriterra streeft ernaar om in 2020, als volwaardige speler in de Nederlandse Topsector Agri & Food, dé autoriteit te zijn op het gebied van boerencoöperaties en landbouworganisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Nu al wordt steeds meer een beroep gedaan op Agriterra. “Graag zien we dat de trend doorzet, want voor economische ontwikkeling van het platteland zijn ambitieuze boeren en tuinders nodig die zich organiseren. Er is voor alle partijen veel te winnen. Zowel voor Nederlandse bedrijven die over de grens kijken, als voor coöperaties uit en investeerders in opkomende economieën”, zegt Van Rij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer