OESO%3A+innovatie+blijven+stimuleren
Nieuws
© Ulco Wesselink

OESO: innovatie blijven stimuleren

Innovatie en verduurzaming in de land- en tuinbouw moet gestimuleerd blijven worden om de vooraanstaande positie te behouden en te versterken.
Topsectoren

Dit concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een onderzoek naar het Nederlandse landbouw kennis- en innovatiesysteem, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De kennisontwikkeling en het innovatievermogen van de Nederlandse landbouwsector staan er goed voor. De sector is export-georiënteerd, er wordt volop geïnnoveerd, de onderzoeksagenda’s zijn vraaggestuurd en de samenwerking tussen overheid, onderwijs, onderzoek en de sectoren is goed, aldus de OESO.

Volle kracht

Staatssecretaris Martijn van Dam: 'Nederland is koploper op agrogebied. De OESO merkt terecht op dat onze landbouwsector voor grote uitdagingen staat. De komende drie decennia heeft de wereld 50 tot 70 procent meer voedsel nodig.'

'Tegelijkertijd moet de kwaliteit omhoog en moeten we het milieu en de natuurlijke hulpbronnen sparen. Dat kan alleen als we met volle kracht blijven innoveren. De kennis en ervaring die wij daardoor opdoen, kan bijdragen aan het voeden van de 9 miljard monden die de wereld in 2050 telt.” Van Dam nam het rapport donderdag 26 november 2015 in ontvangst.'

Vanuit het Topsectorenbeleid van Economische Zaken is 1 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en innovatie, waarvan 55 procent gefinancierd is door private partijen. De OESO moedigt deze publiek-private samenwerking aan en wijst op het belang het innovatievermogen van ondernemers verder te verbeteren en toegankelijker te maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
Meer weer