Melkproductie+wereldwijd+vlakt+af
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkproductie wereldwijd vlakt af

De productie van melk in de wereld groeit de komende jaren minder snel. Dat voorspellen de voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerkingen en Ontwikkeling (OESO).

Melkquotum

De verwachte groei voor de komende tien jaar ligt op 1,9 procent. De afgelopen tien jaar was dat 2,2 procent. Verwacht wordt dat Nieuw-Zeeland terugzakt van een groei van 4,5 procent per jaar naar 1,9 procent.

De ongunstige wisselkoers, hogere productiekosten en milieufactoren zijn daar debet aan.

De productie in Australië neemt iets toe na enkele jaren van dalende melkopbrengst. Amerikaanse melkveehouders zullen iets meer gaan melken de komende tien jaar: zo'n 0,9 procent groei per jaar.

De onderzoekers verwachten een lichte groei in Europa van 0,5 procent per jaar. De hoge kosten en geringe vraag in Europa remmen de groei.

Het afschaffen van het melkquotum leidt tot een kleine stijging van de melkproductie, verwachten de onderzoekers. 'Maar omgevings- en milieufactoren beperken de groei van melkveestapel.'

Prijzen

De prijzen voor zuivel blijven vooralsnog hoog omdat de vraag in 2013 hoger was dan het aanbod. De hoge zuivelprijzen dalen wel licht de komende jaren maar blijven ruim boven de prijzen van 2007, blijkt uit het rapport.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer