'Kwaliteit snijmais slechtste sinds 2011'

Waar de graskuilen van 2015 alle VEM-records breken, blijft de snijmais dit jaar achter. De kou en droogte in het voorjaar en de natte periode in het najaar hebben geleid tot lagere VEM- en zetmeelgehaltes.

%27Kwaliteit+snijmais+slechtste+sinds+2011%27
© Nieuwe oogst

Dat blijkt uit de onderzoeken van de eerste 5.500 snijmaiskuilen door Eurofins. De gemiddelde VEM-waarde van die snijmaiskuilen ligt met 980 VEM onder het vijfjarig gemiddelde.

Dat geldt ook voor het zetmeelgehalte. De mais is dan ook aanzienlijk minder droog.

Groeivertraging

De oorzaak ligt voor een groot deel waarschijnlijk in de groeivertraging die de mais in het voorjaar opliep vanwege de kou en droogte. Vervolgens kende september erg natte en slechte weersomstandigheden, waardoor de afrijping niet wilde vlotten.

Het oogstmoment uitstellen heeft lang niet altijd het gewenste effect gehad. De plant was namelijk vaak al afgestorven, terwijl de korrel nog niet geheel gevuld was met zetmeel.

Niet rijp

Als de plant volledig afgestorven is, is de vorming van extra zetmeel nihil. Wachten heeft dan nog weinig zin. Er zijn veel percelen geweest die dit jaar helaas nooit rijp zijn geworden.

Met de omstandigheden van dit jaar worden de verschillen tussen 'vroege' en 'late' rassen weer goed zichtbaar, stelt Eurofins.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer