Snijma%C3%AFskuilen%3A+hoogste+voederwaarde+ooit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Snijmaïskuilen: hoogste voederwaarde ooit

Nooit eerder was de gemiddelde voederwaarde van snijmaïskuilen zo hoog als in het afgelopen jaar, stelt BlggAgroXpertus. De kuilen van 2014 bevatten gemiddeld 999 VEM en zelfs 388 gram zetmeel.

De VEM-gehalten laten deze eeuw een constant stijgende lijn zien. Aan de basis van deze uitzonderlijke kwaliteit staan, net zoals bij de graskuilen, de bijzonder goede weersomstandigheden.

Het was een vroeg voorjaar met veel warmte, zon, maar ook op tijd voldoende regen. Dat heeft geleid tot een optimale beschikbaarheid van nutriënten vanuit de bodem en de gegeven bemesting.

Verhoogde P-gehalten

Dat is ook zichtbaar in de verhoogde P-gehalten van de maïskuilen dit jaar, van 1,9 naar 2,1.

'Misschien kunnen we wel stellen dat in een jaar als 2014, de potentie van onze voedergewassen bij optimale nutriëntenlevering zichtbaar wordt', zegt Gerard Abbink, productmanager veehouderij bij BLGG. 'Een jaar met optimale omstandigheden.'

Veredeling

De stijgende lijn in voederwaarde is uiteraard niet alleen afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook de veredeling van maïsrassen speelt volgens Abbink een rol. Die is de laatste jaren sterk gericht op een hogere VEM-waarde. 'Daar worden grote stappen in gezet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer