Meer gft-afval gecomposteerd en vergist

Het composteren en vergisten van groente, fruit en tuin (GFT) afval is in Nederland vorig jaar met 7 procent ten opzichte van 2013. In totaal werd 1,4 miljoen ton gft-afval gecomposteerd en vergist.

Meer+gft%2Dafval+gecomposteerd+en+vergist
© HENK BOUWMAN

Dat blijkt uit de rapportage van de Werkgroep Afvalregistratie die zijn gerapporteerd in de uitgave 'Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2014', meldt de Vereniging Afvalbedrijven.

De hoeveelheid verwerkt gft-afval ligt voor het eerst weer op het niveau van tien jaar geleden. Het afgelopen decennium is sprake geweest van een redelijk stabiel aanbod van gft-afval. In 2014 is dit ten opzichte van 2013 met 7 procent gestegen tot 1,4 miljoen ton.

Vergistingsinstallaties

Hiervan is 0,4 miljoen ton verwerkt in vergistingsinstallaties. Bij vergisten wordt behalve compost ook biogas gemaakt. Dit biogas wordt gebruikt voor de opwekking van energie.

Naast gft-afval verwerken de installaties ook andere organische stromen, in 2014 in totaal 1,7 miljoen ton. Van het verwerkte gft-afval is 0,7 miljoen ton compost gemaakt.

Restafval

De hoeveelheid restafval die is verbrand is met 1 procent toegenomen tot 7,6 miljoen ton. De hoeveelheid buitenlands restafval dat in 2014 in Nederlandse installaties is verbrand, is met 1,6 miljoen ton gelijk aan het voorgaande jaar.

In 2014 is het storten afgenomen tot 2,2 miljoen ton, waarvan 1,9 miljoen ton daadwerkelijk is gestort. De rest is toegepast als milieubeschermende voorziening op stortlocaties. Aan grond is in 2014 4,1 miljoen ton verwerkt. De verwerking van baggerspecie fluctueert sterk. In 2014 was dat 4,5 miljoen ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer