Vechtstromen+wil+onderzoek+afvalinjectie
Nieuws
© Nieuwe Oogst JdlC

Vechtstromen wil onderzoek afvalinjectie

Waterschap Vechtstromen roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de risico's voor de omgeving van transport en injectie van afvalwater in Noordoost-Twente. Eerder deden de Twentse gemeenten al een dergelijke oproep.

Het afvalwater is afkomstig uit de oliewinning bij Schoonebeek en wordt na transport in voormalige Twentse zoutkoepels geïnjecteerd. Als een buis knapt of lekt, kan het afvalwater in aanraking komen met het grondwater.

Zo'n lekkage was vorige week nog aan de hand bij Holtheme, tussen Coevorden en Hardenberg.

Zorgen

Het waterschap heeft zorgen over mogelijke risico's voor de kwaliteit van het grondwater en mogelijke schadelijke gevolgen voor mens, plant en dier. Het onderzoek zou plaats kunnen vinden door de Onderzoeksraad voor de veiligheid, stelt Vechtstromen.

Het schap wil ook onderzoek naar alternatieve manieren van omgaan met het afvalwater. Door voortschrijdende technieken en tal van innovaties is er tegenwoordig veel meer mogelijk dan tien jaar geleden.

Oplossingen

Het waterschap is bereid om samen met onderzoeks- en kennisinstellingen mee te zoeken naar andere oplossingen.

Tot slot bepleit Vechtstromen dat waterschappen het recht krijgen om eigenstandig advies uit te brengen aan het bevoegd gezag over onderwerpen zoals transport en infiltratie van afvalwater in de diepe ondergrond.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer