NAK en BKD controleren afvalhopen

De keuringsdiensten NAK en BKD controleren weer intensief op onafgedekte aardappel– en uienafvalhopen. Vanaf dit seizoen gebeurt de controle in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

NAK+en+BKD+controleren+afvalhopen
© Agrifirm

Schadelijke afvalhopen melden kan via een mailbericht bij de centrale meldpunten van NAK voor aardappelen en BKD voor uien.

Potentiële infectiebronnen

Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn vanaf 15 april niet toegestaan. Aardappel- en uienafvalhopen met uitgelopen planten zijn potentiële infectiebronnen voor phytophthora in aardappelen en valse meeldauw en koprot in uien.

De wettelijke plicht om afvalhopen af te dekken, is geregeld in de Plantenziektenwet waarin de teeltvoorschriften zijn overgenomen. De NVWA is verantwoordelijk voor uitvoering en handhaving van de wet.

1000 controles

Jaarlijks worden ongeveer duizend afvalhopen gecontroleerd. Hiervan zijn gemiddeld zestig niet of onvoldoende afgedekt. Bijna alle telers treffen na een waarschuwing direct maatregelen om de afvalhoop onschadelijk te maken.

Als waarschuwen niet helpt en gedwongen maatregelen nodig zijn dan gebeurt dat vanaf dit jaar niet meer via tuchtrecht, maar via een bestuursrechtelijke procedure. In zeer ernstige gevallen kan bovendien een strafrechtelijke procedure worden ingezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer