NAM%2Dafvalwaterleiding+Holtheme+gerepareerd
Nieuws
© NAM

NAM-afvalwaterleiding Holtheme gerepareerd

De transportleiding van de NAM die donderdag 16 april in een akker bij Holtheme lek raakte, is gerepareerd. Deze week wil de NAM de olieproductie en waterinjectie weer opstarten.

Een boer uit Holtheme ontdekte het lek anderhalve week geleden. Hij zag een grote waterplas op zijn akker. De 300 liter vrijgekomen afvalwater is zo snel mogelijk door de NAM weggepompt.

De transportleiding ligt op 1,70 meter diepte en is uitgegraven voor inspectie. Het kapotte gedeelte is uit de waterinjectieleiding gesneden en vervangen.

Zout

Het afvalwater dat door de leiding stroomt, is twee keer zo zout als zeewater. Ongeveer 80 kubieke meter grond van de akker is vervangen door schone grond. Op het perceel wordt doorgaans maïs verbouwd, meldt RTV Oost.

Volgens de NAM kan de nieuwe maïs door de lekkage pas later worden gezaaid. Het komende jaar wordt de kwaliteit van de grond van de akker nauwlettend in de gaten gehouden.

Afvalwater

De komende dagen wordt de leiding geïnspecteerd en getest, geeft de NAM aan. De leiding transporteert afvalwater dat afkomstig is van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Het water wordt geïnjecteerd in lege gasvelden in Twente.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer