Plastic+van+Noord%2DHollands+groenteafval
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Plastic van Noord-Hollands groenteafval

Provincie Noord-Holland wil plastic maken van groente- en fruitresten. Dat draagt bij aan duurzaamheid en economische ontwikkeling.

In opdracht van de provincie onderzocht de TU Delft de mogelijkheden van hergebruik van reststromen in de voedingsmiddelenindustrie. Dat waren de koppen van tulpenbollen, cacaodoppen, groente- en fruitresten, bleekaarde en visresten.

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld cacaodoppen omzetten in thee of cacaovervanger en gebruiken als vulmiddel in papier. De doppen zijn ook te verwerken in verharde vloeren met een natuurlijke uitstraling.

Eiwitten

Door bleekaarde te zuiveren kan het opnieuw worden gebruikt. Groente- en fruitresten zijn omzetbaar in basischemicaliën en visresten in hoogwaardige eiwitten.

Voor de bewerking van bleekaarde en visresten heeft de TU Delft als onderdeel van de opdracht technieken ontworpen. Onderzocht wordt nog of afval van de bloembollenteelt geschikt is voor de productie van papier voor de verpakkingsindustrie.

Bedrijfsafval

De voeding- en genotsmiddelenindustrie in Noord-Holland produceert ruim de helft van het bedrijfsafval in de provincie. Hiervan wordt 80 tot 90 procent gebruikt voor vergistingsinstallaties, compostering en veevoeder.

'Bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie kunnen hun kosten verlagen en de hoeveelheid afval verminderen, als zij hun reststromen hoogwaardiger inzetten', geeft gedeputeerde Ralph de Vries aan.

'Zo gaan duurzaamheid en een sterkere concurrentiepositie met circulaire economie hand in hand. Dat is dubbele winst.'

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer