Van+Dam+laat+65+van+90+exoten+ongemoeid
Nieuws
© CLM

Van Dam laat 65 van 90 exoten ongemoeid

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil alleen de 37 uitheemse planten en dieren aanpakken die volgens de Europese Commissie van belang zijn voor de bescherming van de natuur in Europa.

Dit bleek tijdens een door het ministerie georganiseerde voorlichtingsbijeenkomst over de Europese exotenverordening.

Daarmee negeert Van Dam het advies van een door het ministerie ingesteld expertpanel om daarnaast nog 65 schadelijke soorten nationaal gecoördineerd aan te pakken, stelt het platform Stop invasieve exoten.

Gevaar

Die soorten vormen volgende de organisatie een gevaar voor de natuur in Nederland. Het gaat onder meer om soorten rattenslangen, de klauwkikker, de Nieuw-Zeelandse platworm, de Chinese modderkruiper, de monniksparkiet en het gestreept stinkdier.

Afgelopen zomer stelde een expertpanel in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een lijst vast van 90 uitheemse planten en dieren die in Nederland de grootste risico's opleveren voor de biodiversiteit.

Nationale aanpak

Volgens de experts dienden deze exoten nationaal gecoördineerd te worden aangepakt. De aanpak kan variëren van het verbieden van import, handel en bezit tot beheersing dan wel uitroeiing van gevestigde populaties.

Ook stelde de Europese Commissie een conceptlijst van 37 invasieve exoten vast die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt. Dit ter uitvoering van de Europese Verordening over invasieve exoten die begin dit jaar in werking is getreden. Van die lijst staan 25 soorten in de Nederlandse 'Top 90'.

Veel kritiek

'Er is vanuit natuur- en dierenwelzijnsorganisaties veel kritiek gekomen op het feit dat de Europese lijst zo kort was. De verordening biedt echter aan lidstaten de ruimte om aanvullend op de Europese lijst een nationale lijst op te stellen van soorten die op hun grondgebied een probleem vormen', zegt voorzitter Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten.

'De verbazing was dan ook groot dat vertegenwoordigers van Economische Zaken tijdens de voorlichtingsbijeenkomst vertelden dat de staatssecretaris geen gebruik zou maken van die mogelijkheid. Als reden werd aangevoerd dat Nederland in principe nooit meer doet dan vanuit Brussel wordt voorgeschreven en dat de provincies verantwoordelijk zijn voor de aanpak.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer